Jij hebt al tal van NFT Collecties langs zien komen en wellicht heb je al een aantal NFT’s gekocht en verkocht, waar je toen voelt dat het beter kan. Of wellicht heb jij al wat (digitale) kunst liggen, waar je graag NFT’s van wilt maken? Hoe dan ook, het is de hoogste tijd dat jij onze NFT Guide doorleest met alles over een NFT maken, inclusief een stappenplan.
Waarom wil jij een NFT maken?
Wat belangrijk is om te weten is de reden waarom jij een NFT of NFT collectie wilt maken. Wat is jouw doel en hoe ga je dat bereiken? Veel mensen die nieuw zijn in de wereld van NFT’s denken of hopen snel geld te kunnen verdienen met het zelf maken van NFT’s. Zo makkelijk werkt het echter niet – het is wel mogelijk, je moet echter wel heel goed en precies weten hoe je aan de slag gaat. Verderop in dit artikel gaan we ook in op de risico’s van het maken van NFT’s.
- Wat voor NFT ga je maken?
- Hoeveel NFT’s ga je maken?
- Hoe maak je een NFT Collectie?
- Wat is het voordeel van een NFT Collectie?
- Kies het netwerk wat je wilt gebruiken
- Kies een thema en design
- Bepaal de eigenschappen
- Maak de NFT’s
- Marketing en sales
- De risico’s van het maken van een NFT
Voor onderstaande uitleg over het maken van een NFT gaan wij ervan uit dat jij weet wat een NFT is. Indien jij je wilt gaan storten in het maken van NFT’s en de hele wereld er omheen, kan het handig zijn om nog eens een kijkje te nemen in onze NFT Academy.
1. Wat voor NFT wil jij maken?
Gefeliciteerd, jij bent van plan een NFT te maken – een mooie eerste stap. Weet jij wat voor NFT je wilt maken? Er zijn tal van opties namelijk; de oprichter van Twitter verkocht z’n eerste Tweet als NFT. Er worden liedjes, plaatjes (dit is momenteel het meest populair), virtuele stoeltjes in een Esports Arena en zelfs domeinnamen als NFT’s verkocht – en daar houdt de lijst absoluut nog niet op. Het is voor jou dus goed om te weten wat voor NFT je precies wilt maken. Voor een collectie aan apen als NFT’s (naar het beroemde voorbeeld van de Bored Ape Yacht Club) is weer een heel andere aanpak nodig dan voor het maken van een liedje als NFT.
In ons artikel over NFT’s minten hebben we een hele uitleg geschreven over hoe marketplace Opensea de optie biedt om zelf NFT’s te creëren, iets wat voor jou zeker ook interessant kan zijn om te lezen.
2. Hoeveel NFT’s wil je maken
Heb jij één NFT in gedachten of wil je voor een collectie gaan van meerdere NFT’s? Het is erg belangrijk om precies te weten wat je doet en voor hoeveel NFT’s je wilt gaan. Zoals we hieronder lezen, zitten er aan een NFT collectie zowel voordelen als nadelen. Waar kies jij voor?
Hoe maak je een NFT Collectie?
Het is tegenwoordig makkelijker dan je denkt om een NFT collectie te maken, zelfs als je voor 10.000 stuks wilt gaan. Er zijn tal van online tools die je kunt gebruiken om een NFT Collectie te maken en je kunt er ook voor kiezen om iemand het voor jou te laten maken.
Waarom een NFT Collectie?
Wat is het voordeel van een NFT collectie? Het is goed om je te realiseren dat er zowel potentiële voor- als nadelen kleven aan het maken van een NFT collectie. Als jij meerdere NFT’s maakt, zul je er ook meer moeten verkopen – mocht je een NFT collectie hebben waarvan maar 10% gemint wordt, blijf jij uiteindelijk over met een groot aantal NFT’s die niemand wilt, waardoor de waarde van jouw project flink zal afnemen. Aan de andere kant, mocht jouw project wel aanslaan, heb je dus ook veel meer ambassadeurs (de eigenaren van de NFT’s) die jouw project zullen promoten, omdat ze daar zelf ook veel aan hebben.
Voor jou is het dus essentieel om een goed plan te hebben voordat jij een NFT maakt – al helemaal als je een NFT collectie wilt (laten) ontwikkelen.
3. Kies het juiste netwerk voor jouw NFT
Kijk, dat is zaken doen: we hebben besloten dat we een NFT willen gaan maken en we weten ook wat voor NFT we willen maken. Nu is het tijd om te bepalen welk netwerk je gaat gebruiken.
Heb jij al gehoord van het nieuwe NFT-platform uit de Benelux, speciaal voor authentieke kunst?
De bekendste NFT Marketplace is Opensea en de voornaamste netwerken die hierop gebruikt worden zijn Ethereum en Polygon. Ethereum is op het moment van schrijven het bekendste netwerk binnen de wereld van NFT’s, waar jij van het volgende uit kan gaan: het handelen op de Blockchain van Ethereum is over het algemeen erg duur. Echter, hier zijn wel de meeste NFT handelaren op actief dus heb je ook weer een grotere kans om jouw NFT te verkopen. Dit zal een beetje wikken en wegen blijven, wat is voor jou de beste beslissing.
Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld jouw NFT uit te brengen op het Solana netwerk, waar je bijv. kunt handelen via de marketplace Magiceden. Nadat je SOL hebt gekocht, dien je dit over te maken op een virtuele wallet (het welbekende MetaMask kan je hierbij niet helpen, omdat zij zich voornamelijk op Ethereum richten), zoals Phantom.
4. Kies een thema en design voor jouw NFT
Ben jij klaar om jouw NFT te maken? Goede kans dat jij al een of meerdere designs hebt liggen. Het is ook mogelijk dat jij 1 design hebt, waar je meerdere NFT’s van wilt (laten) maken. Dit kan bijv. via een NFT Generator. Op die manier kun jij een flinke collectie opbouwen en indien dit binnen jouw plannen past kan dat zeker een interessante optie zijn.
5. Bepaal de eigenschappen van jouw NFT’s
Indien jij de bovenstaande NFT Generator gebruikt, is het voor jou belangrijk om te bepalen wat voor eigenschappen je allemaal aan jouw NFT’s mee wilt geven. Maak jij een collectie met dieren, wil je ze dan zonnebrillen, petjes, verschillende kleuren tanden, achtergronden of iets anders meegeven? Dit kun je allemaal in dergelijke tools instellen, zodat jij een mooi en verschillend aanbod van NFT’s zult bezitten.
6. Maak de NFT’s
Het is tijd om de NFT te maken. Jij hebt bepaald wat voor type NFT je wilt, hoeveel NFT’s je wilt maken, op welk netwerk je deze gaat laten draaien, hoe deze eruit komt/komen te zien en wat voor eigenschappen de NFT’s krijgen (indien je voor een collectie gaat). Ga jij aan de gang met een eigen tekening welke je later inscant? Je kunt ook via digitale (teken)programma’s een NFT maken. Er zijn ook mensen die een kunstenaar inhuren en hem/haar een NFT laten maken.
Mocht jouw NFT muziek zijn dan zijn er natuurlijk ook tal van opties hoe je aan het nummer komt. Indien jij zelf heel vals zingt of geen instrument kunt spelen, kun je natuurlijk iemand inhuren om voor jou de muziek te maken. Wellicht ligt jouw kracht juist heel erg bij het vermarkten en verkopen van de NFT.
Een aantal zaken waar je extra nog op wilt letten nadat jij jouw NFT(‘s) hebt gemaakt:
- Hoe heet jouw NFT? heb jij al gedacht over een naam voor jouw NFT of jouw NFT collectie? Dit is zeker niet onbelangrijk dus neem hier goed de tijd voor.
- Wat voor beschrijving krijgt jouw NFT? ook de beschrijving die bij jouw NFT hoort is essentieel.
- Hoe ga jij om met NFT royalties? Royalties, dit klinkt heel aantrekkelijk maar hier schuilt uiteraard ook gevaar achter. Royalties is eigenlijk een soort blijvend doorverkooppercentage wat jij aan jouw NFT koppelt. Elke keer als deze verkocht wordt, kun jij meeverdienen. Hier geldt vaak wel: hoe hoger het percentage, hoe minder aantrekkelijk de NFT aangezien de potentiële koper jou een percentage af moet staat op het moment hij/zij jouw NFT op een later moment weer doorverkoopt. Denk hier dus ook goed over na.
7. De marketing en sales van jouw NFT
Zodra jij de NFT hebt gemaakt is het tijd voor de marketing en het te koop aanbieden hiervan. Je kunt een NFT zien als een doodgewoon product: men moet ervan weten om interesse aan te wekken. Er zijn tal van manieren om marketing te voeren voor jouw NFT. Je kunt dit doen via Social Media advertenties of je huurt een promotiebureau in die dit voor jou kan doen.
Grote collecties hebben bijna altijd een eigen Discord server, waar enthousiastelingen en NFT-eigenaren met elkaar het gesprek aan kunnen gaan, waar giveaways worden georganiseerd en tips worden uitgewisseld. Dit is ook een mooie plek om de personen die een van jouw NFT’s in bezit hebben aan te sporen om deze aan te prijzen bij vrienden, families en collega’s.
Zodra jij de voorbereidingen hebt getroffen, kun je overgaan tot verkoop. Je zult alle NFT’s eerst moeten minten (minten is het registreren van de NFT’s op de Blockchain), iets wat je ook anderen kunt laten doen – zij betalen dan een bepaalde prijs waardoor zij gelijk eigenaar worden van jouw gemaakte NFT. Voordat je de NFT’s gaat/laat minten dien je te bepalen aan welke NFT marketplace je jouw NFT of collectie koppelt. In ons artikel over de aanschaf van mijn eerste NFT gaan we in op hoe dit werkt i.c.m. de NFT marketplace Opensea.
8. Een NFT maken: de risico’s
- Geen get-rich-quick-scheme: het ziet er zo makkelijk uit, NFT’s verkopen. Dit is het echter niet. Er zitten hele teams achter NFT collecties die dag en nacht in de weer zijn met het ontwikkelen, aanprijzen en verkopen van NFT’s. Het kan je (heel) veel geld opleveren maar hiervoor dien je wel echt alles perfect uit te voeren – en je hebt ook altijd een beetje geluk nodig.
- Gas Fees: het minten van NFT’s kost Gas Fees waarbij je nooit zeker bent dat jouw NFT aanslaat. Het kan je dus ook geld kosten (naast het geld wat je in eerste instantie hebt geïnvesteerd om de NFT te (laten) maken.
- Niet erg milieuvriendelijk: wees je ervan bewust dat de meeste NFT (voornamelijk degene op het Ethereum netwerk) veel stroom gebruiken in het proces wat zich afspeelt op de Blockchain.