HomeNFT AcademyWat zijn Utility NFT's?

Wat zijn Utility NFT’s?

‘Ik heb een aap, en met die aap kan ik naar de exclusieve feestjes van de Bored Ape Yacht Club in New York en Miami, puur en alleen omdat ik die aap heb. Dit certificaat is een toegangskaart.’ Welkom in de wereld van Utility NFT’s.

Tip: check het artikel over ESTN met uitleg over de long-term benefits en hoe jij een passief inkomen kunt creëren aan de hand van de utilities die aan deze NFT’s zijn verbonden.

De wereld van NFT’s ontwikkelt zich in ongekend tempo. Waar het beginsel van NFT’s draait om het eigenaarschap van het (beruchte) stukje code kan een bepaalde Non Fungible Token tegenwoordig nog meer waarde vertegenwoordigen. Naast het eigenaarschap kun je met bepaalde NFT’s exclusieve extra’s verkrijgen. Het is tijd om eens te kijken naar Utility NFT’s.

Wat is een Utility NFT?

Een nieuwe trend in NFT’s, NFT Projecten met Utilities zijn NFT’s die meer zijn dan alleen Kunstwerken. Utility NFT’s zijn reguliere Non Fungible Tokens die meer opleveren dan alleen het stukje code in de Blockchain. De eigenaar van de NFT kan (middels het certificaat) bewijzen dat hij of zij tevens recht heeft op de voordelen die aan die bepaalde NFT hangen.

Het fenomeen Utility NFT geeft jouw research dus een extra wending. Wanneer jij jouw eerste NFT wilt kopen, is het sowieso aan te raden om research te doen, waar je naast het onderzoeken van de potentie van een bepaalde NFT nu dus ook de potentiële extra’s (utilities) tegen het licht wilt houden.

Het meest waardevolle type NFT

Tegenwoordig zijn deze Utility NFT’s de meest waardevolle NFT Type waar jij je geld of crypto valuta in kunt investeren aangezien het je dus (een stuk) meer oplevert dan alleen het digitale kunstwerk. Over het algemeen wordt dit type NFT gezien als stukje code wat jou meer waar voor je geld oplevert, wat de waarde doet stijgen.

Voorbeelden van NFT Utilities

De quote waar dit artikel mee begint is afkomstig van een bekende NFT handelaar uit Nederland. Hij schetst een van de voordelen die als extra bij bepaalde NFT’s kunnen zitten. Maar het gaat nog veel verder. Want naast feestjes, zijn er nog tal van andere extra’s waar je recht op kunt hebben bij bepaalde Utility NFT’s.

Het is niet verwonderlijk dat de NFT’s in kwestie hierdoor flink in waarde stijgen. Waar NFT’s eerder vooral ‘cool to have’ waren of juist veel potentie zouden hebben, komt er nu bij kijken dat je bepaalde NFT’s moet hebben om naar feestje X of evenement Y te kunnen. Hieronder een overzicht van de verschillende voordelen die Utilities NFT’s jou kunnen bieden.

  • Exclusieve feestjes en evenementen: het voorbeeld van de Bored Ape Yacht Club, misschien wel de meest bekende NFT collectie, is afkomstig van een artikel van Quotenet. Het is een trend van de laatste jaren, bepaalde feestjes en evenementen worden alleen maar exclusiever en de intrede van Non-Fungible Tokens (alsmede de Blockchain) heeft hier een schepje bovenop gedaan. Door het certificaat wat achter unieke NFT’s zit, is het zo vrij gemakkelijk om aan te tonen wie welkom is op een bepaald evenement of exclusieve VIP party.
  • Lidmaatschap: denk hierbij aan een Gym membership, of een aparte ruimte binnen een bepaalde sportschool. Ook hier is de term exclusiviteit weer erg toepasselijk.
  • Upgrade hotelkamer: tevens is het niet ondenkbaar – als het niet al gebeurt – dat je bij een aantal hotels een gratis upgrade aangeboden krijgt wanneer jij in het bezit bent van het certificaat van een bepaalde NFT. Indien dit een hotelketen is met presency over de hele wereld, kan dit voor jou dus echt een voordeel zijn.
  • NFT Games: naast het toegang krijgen tot bepaalde NFT Games kan het ook gebeuren dat je een aantal voordelen krijgt (tijdens een battle of de optie om een exclusieve personage te beheren).

De opties hier zijn eindeloos, dat blijkt maar weer. Zowel binnen de Blockchain en NFT-wereld als daarbuiten zijn er voorbeelden van hoe Utility NFT’s jou van alles op kunnen leveren. En deze mogelijkheden zullen waarschijnlijk alleen nog maar groeien, alsmede de waarde van de NFT’s in kwestie.

NFT projecten met bepaalde Utilities

Eerder noemde we al de Bored Ape Yacht Club als een NFT die verschillende extra’s met zich meebrengt. Momenteel moet je echter al hele diepe zakken hebben om aan zo’n NFT te komen. Tevens zijn er nog verschillende andere projecten die jou meer kunnen opleveren dan alleen het digitale certificaat.

  • Axie Infinity: dit is een NFT Game en daarnaast zijn er ook NFT’s van Axie Infinity te koop. En deze leveren jou een stuk meer op dan alleen het certificaat. Zo kun je toegang krijgen tot de exclusieve Axie Infinity Discord en de Mavis Hub Community. Daarnaast kun je ook binnen de game extra’s kunnen krijgen, waar je aan bepaalde items kunt komen die anders erg kostbaar zijn om te verkrijgen.
  • Moon Boys: deze NFT serie is constant bezig om meer waarde toe te voegen aan haar NFT’s, welke te koop zijn op Opensea. De 3D designed NFT’s geven jou toegang tot de Moon Boys Party Platform en tevens is het mogelijk om aan bepaalde merchandise te komen. Tevens heeft Moon Boys een VIP club, uiteraard alleen voor certificaat houders.

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...