Waarschijnlijk heb jij er al vaak van gehoord maar weet jij precies wat Opensea is? Wij vertellen je er hier alles over – althans: heel veel. Want om echt alle functies van het platform te ontdekken, zul je het toch echt moeten gaan gebruiken. Verderop linken we naar een verhaal over het aankopen van onze eerste NFT, wat ook via het platform van Opensea gebeurde.
- Wat is Opensea precies?
- Hoe verkoop je via Opensea?
- Hoe koop je een NFT op Opensea?
- De risico’s van Opensea
Wat is Opensea precies?
OpenSea is een gedecentraliseerde applicatie (dApp) die het mogelijk maakt om te handelen in non-fungible tokens (NFT’s). Het is vandaag de dag één van de grootste, meest gebruikte en oudste platforms voor het handelen in NFT’s. In andere woorden: Opensea is een NFT Marketplace. Opensea wordt voornamelijk gebruikt voor het kopen en verkopen van NFT’s, wat loopt via MetaMask.
Wat Opensea vrij uniek maakt, is dat het de optie biedt om NFT’s te maken. Via Opensea heb je de optie Create, waar je – zodra je bent ingelogd – een aantal handleidingen kunt vinden zo zelf aan de slag te gaan.
Hoe verkoop je NFT’s op Opensea?
Nu we weten wat Opensea precies is, gaan we kijken naar hoe jij je NFT’s te koop kunt aanbieden op deze NFT marketplace. Het is relatief eenvoudig om via Opensea jouw NFT te verkopen.
- Log-in op Opensea
- Ga naar je profiel
- Kies de NFT die je wilt verkopen
- Klik op ‘Sell’ om vervolgens uit te komen op de ‘Listing Page’
- Vul hier vervolgens de advertentie in
- Kies tussen een vaste prijs (Fixed Price) of een biedingen-opzet (Timed Auction)
- Zorg dat je virtuele wallet verbonden is, zodat je de ‘kosten’ kunt betalen
- Je betaalt voor het initialiseren van de verkoop op jouw account
- Tevens die je Opensea toegang te verlenen tot de NFT op het moment de verkoop plaatsvindt
- Zodra je betaalt hebt, kun je de listing bevestigen om zo de NFT te koop aan te bieden.
- Soms het kan even duren voordat jouw NFT zichtbaar is
Hoe koop je NFT’s op Opensea?
Wij schreven een artikel over het aankopen van mijn eerste NFT, waar de NFT gemint diende te worden op een externe website, welke gelinkt stond met Opensea. Het handelen ervan (NFT Gurus) loopt via Opensea en dat was ook de plek waar je de NFT kon ‘uitpakken/ontmantelen’ om er zo achter te komen wat jouw NFT alleen qua eigenschappen had.
Waar goed op te letten op Opensea
Graag willen wij twee voornaamste gevaren noemen bij het handelen op Opensea. Tevens is het voor jou handig om eens te kijken naar het artikel wat we schreven over de meest voorkomende NFT Scams, iets wat iedereen zou moeten lezen. Deze Scams vinden helaas ook plaats rondom NFT’s die verhandeld worden via Opensea.
- Hoge Gas Fees: de meeste NFT’s die via Opensea worden verhandeld zijn geregistreerd op het Blockchain netwerk van Ethereum. Vanwege de hoge elektriciteitsintensiteit op dit netwerk zijn de zogenaamde Gas Fees vaak ook hoog. Deze kunnen oplopen tot soms wel enkele honderden Euro’s. Indien je een NFT aanschaft die op het Blockchain netwerk van Polygon draait, heb je dit probleem niet.
- Neppe accounts: iedereen is vrij om een NFT Collectie op Opensea te plaatsen en scammers maken er flink werk van om jou te laten doen geloven dat hun (neppe) collectie degene is waar jij naar op zoek bent. Doe altijd onderzoek of hetgeen wat je koopt ook echt legit is. Een aantal checks die je kunt doen:
- Is de Creator (onderstaand voorbeeld: TheTrillionaireLife) geverifieerd? Zie het blauwe vinkje.
- Linkt de pagina van de Collectie naar de echte Discord Groep, website, Twitter- en Instagram account. Dit is eigenlijk iets wat alle legitieme projecten hebben. Let op: ook de genoemde bronnen/pagina’s kunnen nagemaakt zijn.
- Klopt het aantal items met het totale aantal items wat in de collectie (hoort te) zit(ten)? Hier kan het wel zo zijn (tijdens of vlak na een mint) dat nog niet alle NFT’s op de Blockchain geregistreerd staan.
