De kans is groot dat je de afgelopen weken of maanden voor het eerst het begrip NFT hebt gehoord. Voor velen op deze wereld zijn deze 3 letters echter nog totaal onbekend dus wordt het de hoogste tijd om hier eens wat duidelijkheid over te scheppen. Wat is NFT en wat kun je ermee?
NFT staat voor Non-Fungible Token. Wait… what? Je hebt het goed gelezen, Non-Fungible Token. Nu weet je echter nog steeds niet, so let’s dive in! Naast dat we je vertellen wat Non-Fungible Tokens zijn, gaan we in op de voordelen van NFT’s en waarom je juist op deze manier een afbeelding, logo of kunst zou verhandelen.
Indien jij al weet wat NFT’s zijn, kun je ook direct scrollen naar de volgende onderwerpen:
- NFT Artwork
- Wie koopt NFT’s?
- Waarom verhandel je een afbeelding als NFT?
- Is elke NFT uniek?
- Hoe is de NFT hype ontstaan?
- Wat is de duurste NFT ooit verkocht?
Non-Fungible Tokens
NFT’s (meervoud, want er zijn er duizenden en duizenden van op het moment en dat aantal groeit alleen maar) zijn digitale afbeeldingen die online verhandeld worden. Na de crypto-boom is dit een volgende trend waar een aantal mensen heel veel geld aan verdienen (en verliezen!). Maar daar later meer over.
De letters NFT kun je eigenlijk opdelen in twee delen. NF en T. Non-Fungible betekent eigenlijk dat iets uniek is. In het Nederlands is er niet echt een lekkere vertaling voor het woord fungible. De T staat voor Token en dat slaat op de afbeelding/logo/kunst/video die wordt verhandeld.
NFT’s kan gezien worden als value units die worden verhandeld op verschillende platformen, zogenaamde marktplaatsen. De kunst, afbeeldingen of plaatjes zijn allemaal uniek en dat creëert een schaarste-effect. En precies dat is wat een aantal van deze plaatjes zo extreem waardevol maakt.
NFT Artwork
NFT’s zijn eigenlijk allemaal kunstwerken en daarom wordt er ook vaak gerefereerd naar NFT Artwork. Er zijn ook vele enthousiastelingen die NFT’s digitale kunst noemen en in veel gevallen klopt dat ook. NFT’s zijn digitaal en regelmatig wordt het gemaakt als kunst dus kun je stellen dat veel NFT’s digitale kunst zijn. Echter zijn niet alle digitale kunstwerken NFT’s. Snap je het nog? We leggen je het verschil tussen NFT’s en digitale kunst graag uit.
Creators van NFT’s maken deze kunstwerken op verschillende manieren. Elke NFT is uniek – elk Artwork heeft een unieke code binnen de Blockchain – en worden meestal uitgebracht door een creator binnen een grotere serie. Zo zijn er momenteel series van 10.000 NFT’s (die vaak op elkaar lijken of andere overeenkomsten vertonen).
Tegenwoordig zijn er echter ook al NFT’s die een plot land vertegenwoordigen of een digitaal huis. Om nou te zeggen dat dit ook Artwork is, valt niet bij iedereen in goede aarde, dus de stelling dat alle NFT’s Artwork zijn, zal niet opgaan.
Wie koopt NFT’s?
Over de hele wereld zijn er mensen die veel waarde hechten aan bezit. Naast potentieel reguliere kunst (zoals schilderijen en andere voorwerpen) richt deze groep zich ook steeds meer op ‘online kunst’. Als jij in plaats van een bekende Picasso aan de muur (wat heel veel geld waard is in het geval van het origineel) een van de meest populaire NFT’s in je bezit hebt, kan dat een vergelijkbaar gevoel verzorgen. En je hebt iets om over te pronken.
Omdat er zoveel geld in de handel in NFT’s omgaat, trekt het automatisch ook een hoop handelaren aan. Mensen die op dagelijkse basis (en soms nog vaker) NFT’s verhandelen via de marktplaatsen en daar soms duizenden Dollars aan verdienen – maar het kwartje kan utieraard twee kanten opvallen.
Waarom verhandel je een afbeelding als NFT?
Als het goed is heb jij nu een beter idee van wat een NFT is, waar we graag ook nog iets meer ingaan op het waarom. We horen je al denken: leuk dat een NFT een uniek stukje code is, maar waarom zou ik het niet gewoon via een reguliere marktplaats verhandelen? Dit heeft allemaal met blockchain te maken. Zonder blockchain zouden er geen NFT’s bestaan. Momenteel zijn er twee blockchains die het handelen in NFT’s mogelijk maakt: Ethereum en Polygon.
Eigenlijk kun je de uitleg van Blockchain zien als het antwoord op de vraag waarom je een afbeelding juist als NFT zou verhandelen. Binnen de blockchain heeft elke asset een uniek stukje code. De blockchain is aangesloten op tal van gebruikers die allemaal met elkaar communiceren. Iedereen kan te allen tijde inzien wie een bepaald stukje code in zijn of haar bezit heeft. Naast de eerder genoemde kopieën en collecties is het zo dus heel gemakkelijk om in te zien wie een bepaalde afbeelding in bezit heeft.
Mocht jij dus een video, afbeelding, logo of iets anders hebben waar je zeker van wilt zijn dat het veilig en eerlijk verhandeld wordt, is Blockchain een van de opties waar momenteel veel mensen voor kiezen. Naast dat het dus als veilig wordt gezien en het erg moeilijk is om fraude te plegen (omdat alle gebruikers mee kunnen kijken bij wie het eigenaarsschap zit, evenals de gedane transacties op een bepaalde asset), levert Blockchain nog een voordeel op. Elke asset is uniek, wat de prijs dus (soms explosief) kan laten stijgen. NFT’s zijn dus voor een groot deel afhankelijk van vraag en aanbod en omdat het alleen werkt met unieke assets zorgt schaarste dikwijls voor prijsstijgingen.
Is elke NFT uniek?
Deze vraag is heel makkelijk te beantwoorden. Ja, elke NFT is uniek omdat elke NFT z’n eigen stukje code heeft binnen de Blockchain. Echter gaan we graag nog iets verder op op hoe dit in z’n werk gaat, omdat dit erg belangrijk is om te begrijpen om zo beter inzichtelijk te maken wat een NFT precies is en hoe het werkt.
Er zijn eigenlijk 3 typen NFT’s:
- NFT’s die op zichzelf worden uitgebracht zijn helemaal uniek.
- NFT’s die bestaan uit een hogere oplage. Van bepaalde tokens zijn er tal van kopiën in omloop. Echter heeft elke NFT z’n eigen stukje code, dus elke NFT is unique. Vaak zie je dat de eerste NFT uit zo’n serie het meeste waarde heeft, omdat dit die bepaalde afbeelding net iets unieker maakt dan de overigen
- NFT’s die uit een grotere collectie komen. Vanwege de toenemende opties om op grote schaal NFT’s te produceren worden de collecties steeds groter. Waar momenteel een collectie van 10.000 NFT’s als groot wordt gezien, zal dat binnen de komende maanden kunnen stijgen tot bijv. 50.000. NFT’s in een collectie zijn meestal afbeeldingen die allemaal met een bepaald onderwerp te maken hebben. En zoals ook de andere twee categoriën zijn ook deze NFT’s stuk voor stuk uniek.
Indien jij je kennis over Blockchain wilt opfrissen, kun je ook direct onze guide openen met alles over Blockchain.
Hoe is de NFT hype ontstaan?
NFT’s zijn de afgelopen maanden pas echt bekend geworden onder het grote(re) publiek (heel veel mensen hebben nog steeds geen idee wat het is of dat het überhaupt bestaat). Echter, in 2014 was er al iemand, genaamd Kevin McKoy, die een NFT heeft gemint. Deze eerste NFT, Quantum genaamd, is in juni 2021 verkocht voor zo’n 1.4 miljoen USD. Je kunt je echt afvragen hoe iemand hier ruim een miljoen Dollar voor over heeft om dit plaatje (wat iedereen dus kan zien) ‘bezit’.
In 2021 is de hype rondom NFT echt ontwikkeld waarbij ook veilinghuizen een rol hebben gespeeld. De bekende huizen Sotheby’s en Christie’s verkochten verschillende NFT’s voor vele miljoenen. Als we kijken naar de top 10 duurste NFT’s van dit moment, waar de kunstenaar Beeple een aantal keer in terug komt, zien we allemaal miljoenen-transacties. Hier verderop meer over. Beeple’s werk Everydays: the first 5000 days is via Christie’s voor zo’n 69 miljoen USD verkocht.
Een van de bekendste en populairste series NFT’s is die van de Bored Apes Yacht Club welke via Sotheby’s voor ruim 20 miljoen USD is verkocht. Hier kreeg je dan wel 107 NFT’s voor terug met een cartoon-aap erop. Not a bad deal, right?
Wat is de duurste NFT?
Hoe extreem waardevol kunnen die NFT’s dan zijn? Nou, eind oktober 2021 is er een all-time record gebroken met een betaling van maar liefst 530 miljoen USD. Ja, dat lees je goed. En ja, er zit wat achter. Als we kijken naar de meer realistische transacties zien we in de top 10 van duurste NFT’s allemaal artikelen van 5 miljoen USD of meer. En dat allemaal voor een digitaal plaatje.
Wat ook leuk is om te noemen is dat de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey als NFT is verkocht. Dit leverde bijna 3 miljoen USD op. Bizar, toch?
Benieuwd hoe jij ook betrokken kan raken in het handelen in NFT’s? Check dan ons artikel met nog veel meer informatie staat over hoe je NFT’s kunt kopen. Of ga direct naar ons overzicht van marketplaces om erachter te komen waar jij het beste kunt handelen in NFT’s.
Afbeelding header: Marco Verch