HomeNFT MarketplacesWat is een NFT marketplace?

Wat is een NFT marketplace?

Zoals jij ondertussen al weet is een NFT eigenlijk een stukje code wat geregistreerd staat in de Blockchain. Momenteel worden hiervoor vooral de Blockchains van Ethereum en Polygon gebruikt. Om een NFT te kopen heb je cryptovaluta nodig – waar in de meeste gevallen gehandeld wordt in ETH. Als jij een virtual wallet hebt met ETH kun je vervolgens jouw eerste NFT aanschaffen op een van de marketplaces. In dit artikel nemen we de volgende onderwerpen door:

Hoe werkt een NFT marketplace?

NFT marketplaces maken het mogelijk voor handelaren, enthousiastelingen en de rest om NFT’s te verhandelen. Binnen een marketplace kun je NFT’s kopen en verkopen en tevens is het mogelijk om je eigen NFT te uploaden om vervolgens te koop aan te bieden. Tevens kun je binnen een marketplace een portfolio opbouwen, waar je jouw NFT’s in kunt bewaren en showcasten. 

Zodra jij een account aanmaakt, heb je toegang toe een NFT marketplace. Ook zonder account kun je overigens door alle databases heenscrollen. Om een NFT te kopen, zul je uiteraard een account nodig hebben, met een gekoppelde virtual wallet (zodat jij de transactie kunt voltooien). 

NFT Marketplace SuperRare
Een voorbeeld van een NFT Marketplace: SuperRare

Welke opties biedt een NFT marketplace nog meer

Naas het handelen in NFT’s kun je op een marketplace nog veel meer informatie vinden. Denk bijvoorbeeld aan achtergrond informatie over bepaalde NFT’s. Zo vind je informatie over de creator (maker) van een bepaalde NFT. Je kunt ook achterhalen of de NFT deel uitmaakt van een grotere collectie, waar je ook direct kunt checken of deze collectie potentie heeft om veel waard te worden. Bij de informatie over de creator heb je ook regelmatig een link naar de website, waar je nog meer informatie vindt. Ook leer je daar vaak meer over de mogelijkheid om alsnog een NFT binnen die collectie te minten – wat niet altijd mogelijk is. Tevens kun je doorklikken naar de discord, wat alleen beschikbaar is voor de houders van een NFT uit die serie. Wil jij graag nog eens teruglezen wat een discord is (voeg hyperlink toe)?

Om bovenstaande op te sommen komen we dus op de volgende mogelijke manieren om een NFT marketplace te gebruiken:

  1. Je kunt een NFT uploaden om vervolgens te koop aan te bieden
  2. Je kunt handelen in NFT’s op een marketplace: het kopen en verkopen van NFT’s, waar de transacties lopen via een virtuele wallet (bijv. Metamask)
  3. Het is mogelijk om een portofolio op te bouwen van verschillende NFT’s, welke je kunt laten zien aan anderen
  4. Via de marketplace kun je veel meer te weten komen over een bepaalde NFT of de collectie waar deze onderdeel van uitmaakt, inclusief de handelshistorie van het object in kwestie
  5. Tevens kun je meer informatie inwinnen over de creator van een bepaalde NFT

Zo zie je maar weer, binnen een NFT marketplace kun je veel meer dan alleen het kopen en verkopen van NFT’s. Benieuwd welke marketplace het beste bij jouw wensen aansluit?

10 Populaire NFT Marketplaces

Eerder hebben we je uitgelegd wat een NFT marketplace is en in dit artikel vertellen we je graag meer over de verschillende NFT marketplaces die er zijn. Het is namelijk niet zo dat jij op een bepaalde marketplace alle NFT’s kunt kopen en verkopen. Je kunt het zo zien, want bijvoorbeeld Nike verkoopt ook niet al z’n sneakers in de winkel, sommige modellen zijn alleen op bepaalde website te verkrijgen, via resellers of zelfs via een loting. Maar voordat we te diep in de sneaker-mania duiken, richten we ons graag weer op de NFT marketplaces. Hierbij een overzicht van 10 populaire marketplaces voor het handelen in NFT’s. Dit zijn niet alle marketplaces die er zijn, dat zijn er nog meer. We hebben er hier wel 10 uitgelicht die momenteel erg populair zijn.

Opensea

Momenteel misschien wel de meest populaire marketplace voor NFT’s is Opensea (later toevoegen: affiliate link). Op deze marketplace kun je in van alles handelen, van afbeeldingen tot sport-gerelateerde NFT’s en van muziekjes tot zelfs domeinnamen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt als NFT aangeboden op Opensea. De NFT’s zijn aangesloten op de Blockchains van Ethereum of Polygon, waar de eerste duidelijk het grootste aanbod heeft en daarmee ook het populairste is. 

Decentraland

Decentraland is, net zoals bijvoorbeeld Sorare (zie onder) een ander type marketplace voor NFT’s dan waar je in eerste instantie aan zou denken. Decentraland is een 3D virtual reality platform, bestaande uit ruim 90.000 percelen, wat gezien kan worden als virtuele landgoederen. Deze kunnen, in de vorm van NFT’s, verhandeld worden via de marketplace Decentraland, met MANA als betalingsmiddel. MANA is een crypto valuta die draait op de Blockchain van Ethereum. 

Decentraland kun je zien als een game waar je als karakter rondloopt en NFT’s kunt bekijken en kopen. Zodra je jouw wallet hebt geconnect kun je bewegen door deze virtuele wereld en de verschillende NFT’s aanschouwen. Binnen de marketplace Decentraland vind je bijvoorbeeld ook NFT’s die (ook) op Opensea worden aangeboden. Andersom worden er op Opensea ook percelen binnen Decentraland aangeboden. Als mensen het over digitaal vastgoed hebben, is Decentraland een mooi voorbeeld, aangezien je daar de mogelijkheid hebt om een perceel aan te schaffen en hier vervolgens een huis (property) op te ‘bouwen’. Volg je het nog?

SuperRare

Deze marketplace is een stuk exclusiever, waar ze zich richten op de werken van enkele top artists binnen de NFT-scene. Over het algemeen zul je hier meer gebruikers tegenkomen die al even meegaan binnen de NFT wereld aangezien de verhandelde items hier meestal een stuk waardevoller zijn dan de gemiddelde NFT van bijvoorbeeld Opensea.

Rarible

Rarible is een marketplace waar je alleen kunt handelen met RARI, de crypto valuta die beheerd wordt door Rarible. Over het algemeen vind je binnen Rarible vooral NFT’s die gericht zijn op kunst maar door de tijd heen zijn hier ook andere type NFT’s op aangeboden, wat het platform populairder heeft gemaakt onder een groter publiek.

NFT Marketplace Rarible

Sorare

We blijven in de trend van ‘rare’, oftewel zeldzaam. Sorare is een fantasy football game en marketplace in een. Je kunt op de marketplace virtuele spelerskaarten kopen (van voetballerS) die je vervolgens op het platform kunt gebruiken om aan jouw eigen team te bouwen. 

CryptoKitties

CryptoKitties is een marketplace waar je kunt handelen in, ja wel, CryptoKitties. Bijna iedereen die iets van NFT’s afweet, weet af van het bestaan van CryptoKitties. Voor velen is het echter niet bekend dat ze ook een hele eigen marketplace hebben. Dus zou jij wel zo’n schattig, lief katje willen (de afbeelding, in de vorm van een NFT), dan is de marketplace van CryptoKitties waar je moet zijn. 

Worden CryptoKitties alleen op de eigen marketplace aangeboden? Nee hoor, ze zijn ook te vinden op bijvoorbeeld Opensea, waar op het moment van schrijven ruim 2 miljoen (!!) verschillende CryptoKitties worden aangeboden

Foundation

De marketplace van Foundation is nog relatief nieuw, aangezien deze bestaat sinds februari 2021. Via het Ethereum Blockchain worden gebruikers uitgenodigd om te handelen in NFT’s, waar het platform ook tracht om gebruikers dichter bij elkaar te brengen. Begin december 2021 ging de totale omzet van het platform al richting de 200 miljoen USD, wat een geld!

Nifty Gateway

Wellicht is deze marketplace in Nederland en België nog wat minder bekend maar wereldwijd is dit een van de grootste NFT marketplaces van het moment. De focus ligt op het aanbieden van werken van grote en bekende artiesten, wat natuurlijk veel enthousiastelingen aantrekt. Naast bekende namen als bijvoorbeeld Steve Aoki en Beeple bieden hier NFT’s aan. Die laatste naam, hebben we die niet eerder gehoord? Jazeker, want Beeple verkocht de tot op heden duurste NFT ooit voor 69 miljoen USD. Via veilingshuis Christie’s deed de artiest het werk The First 5000 Days van de hand voor het genoemde astronomische bedrag.

NFT Marketplace Nifty Gateway

NBA Top Shots

Momenteel een van de hottest marketplaces out there  is NBA Top Shot. De NBA, het overkoepelende orgaan van de professionele basketbalcompetitie voor mannen in de Verenigde Staten, is zelf aan de haal gegaan met het uitbrengen van NFT’s in de vorm van memorabele momenten. Dit kunnen overwinningsfoto’s zijn, een speciale dunk of andere spelmomenten. Zoals je in onderstaande beeld (een stil uit een actie waarbij NBA topspeler Kevin Durant een aanval afrondt met een spectaculaire dunk) ziet zijn er natuurlijk oneindelijk mogelijkheden om deze NFT’s uit te brengen en vervolgens op de eigen marketplace aan te bieden. Deze dunk van Durant, van 16 mei 2021, gaat momenteel (december 2021) weg voor zo’n 20.000 USD.

NFT Marketplace NBA Top Shot

Valuables

Om dit lijstje af te sluiten, komen we uit bij de marketplace van Valuables. Wellicht heb je de verhalen gehoord van Jack Dorsey, de oprichter van Twitter, die zijn eerste tweet verkocht als NFT?! Dit leverde hem maar liefst 2.9 miljoen USD op – niet gek toch. Valuables is een marketplace die gericht is op het kopen en verkopen van tweets, die zijn geconverteerd naar tokens – jawel, Non-Fungible Tokens. 

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...