HomeNFT AcademyWat is Discord?

Wat is Discord?

Discord is een populaire groep-chat app en was oorspronkelijk gemaakt om gamers een plek te geven om communities op te bouwen en te communiceren onderling. Discord werd gelanceerd in 2015 met als doel om communities over het hele Internet te faciliteren, op tal van verschillende vlakken. Denk hierbij aan publiek wat varieert van schrijvers tot kunstenaars, sportfans, online handelaars en nog veel meer. Ook binnen de NFT-wereld speelt Discord een belangrijke rol – al is daar recentelijk een verandering in gekomen. Laten we direct dieper ingaan op de vraag wat (een) Discord is.

Tijdens de pandemie zijn Discords enorm in populariteit gestegen, omdat meer mensen online hebben gewerkt, games hebben gespeeld en veel meer online socialisen. Het platform zegt dat het nu ruim meer dan 150 miljoen actieve maandelijkse gebruikers heeft. Ook de opkomst van NFT’s kan niet los gezien worden van de populariteit van het platform.

Hoe wordt Discord gebruikt?

Als we even helemaal teruggaan naar de basics kun je Discord zien als een platform waar mensen met elkaar interactie kunnen hebben. Discord richt zich op groepen gelijkgestemden – of in ieder geval het samenbrengen van mensen die dezelfde interesses hebben en hierover willen communiceren. Discord is gebouwd om leden in staat te stellen elkaar berichten te sturen. Elke gemeenschap wordt een “server” genoemd. Een app als bijv. Slack werkt vergelijkbaar, waar Discord wordt gezien als minder formele versie van die app – met als grote verschil dat binnen een Discord de meeste gebruikers elkaar vaak niet kennen.

Binnen een ”server” wordt er vaak gewerkt met verschillende kanalen (net zoals bij Slack), zodat gesprekken nog enigszins gestuurd kunnen worden. Per kanaal gaat het meestal over een bepaald onderwerp of is gericht op een specifieke doelgroep.

Van oudsher zijn Discords voornamelijk populair onder spelers van video spelletjes maar sinds 2021 is ook de opkomst van NFT’s niet onopgemerkt gebleven en zijn er tal van Discords waar gebruikers kunnen sparren over bepaalde NFT’s. Ook onderwerpen als Spotify, TikTok, Netflix, Twitter en tal van andere platformen worden dagelijks besproken binnen bepaalde Discord servers.

Voorbeelden van Discords

Hoe wordt Discord gebruikt binnen de NFT Community

Binnen Discord zijn er tal van groepen waar over NFT’s wordt gesproken. Denk aan insider tips, het fantaseren over mogelijke waardestijgingen en allerlei nieuwtjes die onderling gedeeld worden. Tevens is Discord een populaire plek waar tips worden gegeven waar bepaalde NFT’s gemined kunnen worden en ook worden er dikwijls NFT’s weggegeven aan bepaalde gebruikers.

Discord voor NFT’s: een stappenplan

Heb jij gehoord over een bepaald NFT project of ben je benieuwd om binnen een bepaald project je eigen research te doen? De hoogste tijd om een NFT Discord binnen te treden. Wij willen je bewust maken van de volgende stappen betreffende wat je kunt doen en waar je op moet letten binnen een Discord groep voor NFT’s:

1. je dient je te verifiëren

Binnen bijna alle Discord groepen voor NFT’s dien je jezelf te verifiëren. Dit is gebruikelijk op 2 manieren. In beide gevallen wordt je eerst gevraagd om de groepsregels te accepteren (zoals respect, geen spam en niets NSFW delen).

Verifiëren via button

Daarna wordt jou gevraagd om op een button te klikken (bijv. een ‘raket’). Dit staat onderaan het bericht waar jou wordt gevraagd dit te doen. Zodra je dit doet, herkent de server jou als zijnde ‘geen bot’ dus kun jij als persoon deelnemen aan de voor jou bestemde kanalen.

Verifiëren via RECAPTCHA

Er zijn ook Discord groepen voor NFT’s die de beveiliging nog een tikkie serieuzer nemen (als dit niet het geval is, betekent dit absoluut niet dat het onveilig is). Je wordt gevraagd om via de welbekende RECAPTCHA manier te verifiëren dat jij een echt persoon bent. Hierna kun je alsnog het hele kanaal gebruiken.

2. check roadmap en announcements

Zodra je in de groep bent toegelaten, wil je even kijken waar het precies om gaat. Meestal zijn er kanalen (dit zijn kanalen waar je niet in kunt praten, alleen de moderators kunnen hier berichten in plaatsen en meestal staat er 1 bericht wat is vastgepind met algemene (en officiële) informatie voor iedereen) die ‘roadmap’ en bijv. ‘announcement’ heten (of: ‘official information’). Hier kun je zien dat deze afkomstig zijn van een van de ‘mods’.

image 2
Discord NFT Gurus – official links

Een mooi voorbeeld waar een Discord echt als heel informatief kan werken is bijv. bij ESTN (check de link om toegang te krijgen tot de Discord), waar ze in het kanaal #launch een heel duidelijke uitleg verschaffen van waar het project zich momenteel bevindt, wat de te verwachten stappen zijn en hoe jij er passief inkomen uit kunt halen.

3. check ‘offical-links’

In zo goed als elke Discord groep voor NFT’s is er een kanaal voor Official Links. Zo weet je zeker dat je uitkomt bij het echte Twitter Account, het juiste Instagram Account en de correcte Opensea link. Dit wordt (zeker bij grote projecten) vaak 1-op-1 nagebouwd door scammers, zodat jij gemakkelijk om de tuin geleid kan worden.

Wij schreven een apart artikel over de meest voorkomende NFT Scams.

4. check het kanaal ‘general’

Dit is (meestal heet het ‘general’ – of iets in die strekking) het officiële kanaal waar de meeste chat plaatsvindt. Hier kun jij dus heel veel informatie uithalen, interacten met anderen en zelf communiceren. Vooral dat laatste is niet onbelangrijk omdat het vaak mogelijk is om op die manier op een WhiteList te komen (op die manier krijg jij eerder toegang tot een mint – benieuwd wat minten is?)

5. bekijk de FAQ

Veel Discords hebben een FAQ, waar je veel standaard informatie kunt halen. Op welk tijdstip is de mint, wat is de prijs ervan, wanneer is de official release, via welke Marketplace zal het handelen verlopen etc.

image 1
Discord NFT Gurus – FAQ

Hoe kom ik in een NFT Discord?

Er zijn Discords die publiekelijk openbaar zijn. Er zijn tal van manieren om dit te achterhalen en naast het zoeken binnen het Discord platform kun je informatie inwinnen via kanalen als WhatsApp (groepen), Facebook, Reddit, Telegram en nog vele andere platformen.

Er zijn ook vele Discords waar je alleen in kunt komen als je een uitnodiging hebt – welke overigens regelmatig ook gedeeld worden in de verschillende communities op een van (bijv.) bovenstaande platformen.

Discord’s plannen om wallets te integreren

Vanuit Discord lagen er plannen om zowel crypto als NFT’s te integreren in het platform. In november 2021 heeft Discord echter een statement naar buiten gebracht waarin het terugkwam op deze plannen. Dit gebeurde nadat een deel van de Discord gebruikers negatief reageerde op een statement van Discord CEO Jason Citron. Citron kondigde aan (via een screenshot) dat Discord de applicaties van MetaMask en WalletConnect te gaan ondersteunen. Veel gebruikers waren hier erg boos om (een aantal vonden dat Discord zich onethisch opstelde richting – voornamelijk – het klimaat). Vervolgens kwam Discord met de volgende statement, via Engadget:

We appreciate all the perspectives we’ve been hearing in response to the internal concept you may have seen in a tweet earlier this week and want to clarify we have no plans to ship it at this time. We’re excited about the potential for web3 technology and the positive ways these communities are coming together on Discord, especially those organized around environmentally friendly, creator-focused projects. However, we also recognize there are some problems we need to work through. For now we’re focused on protecting users from spams, scams and fraud.

Kan iedereen een Discord gebruiken?

Ja, Discord is toegankelijk voor iedereen (min. leeftijd is 13 jaar), waar het ook betaalde memberships aanbiedt om meer functies te kunnen gebruiken. Echter, binnen Discord zijn er ook privé servers, waar alleen bepaalde gebruikers toegang tot zullen krijgen. Indien het platform weer servers aan gaat bieden voor NFT’s, is het niet ondenkbaar dat je alleen binnen een bepaalde Discord kunt komen als je de juiste NFT’s in je bezit hebt. Dit is een van de verschillende opties die Utility NFT’s kunnen bieden. Meer daarover op onze NFT Academy.

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...