Je komt het steeds vaker tegen terwijl veel mensen niet precies weten wat Blockhain is en daarom leggen wij je er alles over uit. Het is essentieel om Blockchain te begrijpen om ook helemaal te snappen wat NFT’s precies zijn en hoe ze werken.
Om het voor jou wat makkelijk te maken om dit artikel met zo goed als alles over Blockchain wat makkelijker te verteren, kun je direct scrollen naar:
- Wat is Blockchain?
- Waar wordt Blockchain voor gebruikt?
- De voordelen van Blockchain
- De nadelen van Blockchain
- De relatie tussen Blockchain en NFT
Wat is Blockchain precies?
Blockchain is een gedeeld, onveranderlijk grootboek voor het vastleggen van transacties, het traceren van activa en het opbouwen van vertrouwen. Zo, nu dat eruit is kunnen we echt gaan kijken naar wat Blockchain precies is en alles wat hiermee te maken heeft.
Blockchain komt neer op een systeem wat gedecentraliseerd is. Het slaat geen informatie op in een centrale locatie. In plaats daarvan wordt de Blockchain gekopieerd en verspreid over een netwerk van computers. Telkens wanneer een nieuw blok wordt toegevoegd aan de blockchain, werkt elke computer in het netwerk zijn Blockchain bij om de verandering weer te geven.
Wat is de rol van Cryptografie?
Blockchains zijn sterk afhankelijk van cryptografie om hun gegevens te beveiligen. In dit verband zijn de zogenaamde cryptografische hashingfuncties van fundamenteel belang. Hashing is een proces waarbij een algoritme (hashingfunctie) een input van gegevens van om het even welke grootte ontvangt en een output (hash) geeft die een voorspelbare en vaste grootte (of lengte) heeft.
Ongeacht de grootte van de invoer, zal de uitvoer altijd dezelfde lengte hebben. Maar als de invoer verandert, zal de uitvoer volledig anders zijn. Als de invoer echter niet verandert, zal de resulterende hash altijd dezelfde zijn – hoe vaak je de hash-functie ook uitvoert.
Kenmerken van Blockchain
- Het blijft groeien: zoals je hierboven al las, bestaat een Blockchain uit verschillende blokken – dit kun je zien als stukjes code. Bij vele Blockchains is het voor gebruikers mogelijk om van deze blokken te creëren, waardoor de totale Blockchain dus groeit in grootte.
- Anonimiteit: gebruikers worden aangeduid middels een code of een pseudoniem, waardoor de echte identiteit van iemand dus geheim kan blijven (behalve als hij/zij dat niet wilt). Hierdoor is er dus ook minder controle op wie wat in zijn/haar bezit heeft.
- Veilig: Blockchain gebruikt de nieuwste technologieën, welke ook constant geupdatet worden. Hier meer over in de voordelen van Blockchain.
- Snel: het is gemakkelijker dan ooit om in seconden of minuten geld over te maken van Nederland naar landen in Azië, Afrika of Latijns-Amerika en dit komt allemaal door Blockchain. Dit bespreken we tevens onder het kopje voordelen van Blockchain.
- Programmeerbaar: Blockchain is programmeerbaar en zo kunnen organisaties betalingen, bepaalde gebeurtenissen en acties triggeren zodra dit op de juiste manier wordt geprogrammeerd én er aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.
Waar wordt Blockchain voor gebruikt?
Blockchain wordt gebruikt op verschillende manieren. Zoals we al hebben kunnen lezen in de uitleg wat Blockchain precies is, zien we dat het voor een groot deel draait om het vastleggen van transacties, wat voor iedereen inzichtelijk kan worden gemaakt.

Enkele voorbeelden van hoe Blockchain wordt toegepast is:
- Kaartverkoop: momenteel zijn er nog steeds tal van opties om fraude te plegen met kaartverkoop. Denk aan het onrechtmatig verhandelen van toegangstickets (die bijv. op naam staan en officieel niet overdraagbaar zijn), het kopiëren van kaartjes of het dupliceren van tickets op andere manieren.
- Crypto valuta: Bitcoin, Ethereum, Decentraland en alle andere crypto valuta draaien op Blockchain en zouden niet bestaan zonder deze technologie.
- Non-Fungible Tokens: ditzelfde geldt voor NFT’s. Meer over de relatie tussen NFT en Blockchain vind je verderop in dit artikel.
Wat zijn de voordelen van Blockchain?
Blockchain heeft een aantal processen flink verbeterd, met name op gebied van snelheid, gebruikersgemak en veiligheid. Echter zijn er nog een aantal voordelen van Blockchain, waardoor de populariteit ook goed te verklaren is. We nemen er een aantal onder de loep.
- Veiligheid: Blockchain is op zo’n manier ingesteld dat het versleuteld is en tevens gedistribueerd en dit maakt het vrij lastig voor hackers om binnen te dringen op een bepaald netwerk. Zo zie je dat dit een manier is waar Blockchain een toegevoegde waarde kan bieden aan bijv. bedrijven.
- Snelheid: omdat de blokken binnen een bepaalde Blockchain constant met elkaar communiceren en aanstaan, kunnen allerlei transacties binnen een mum van tijd plaatsvinden, de hele dag door. Denk hierbij aan het overmaken van geld, een NFT kopen of het bepalen van een koers van een bepaalde cryptovaluta (op basis van vraag en aanbod).
- Transparantie: alle informatie binnen een Blockchain – zoals de transacties en de gebruikers – is te allen tijde inzichtelijk voor alle gebruikers binnen die bepaalde Blockchain. Hierdoor is dus eigenlijk alles inzichtelijk en transparant. Hierdoor wordt fraude (zo goed als) uitgesloten, iets wat bijv. goed tot z’n recht komt bij ticketverkoop.
- De mogelijkheid om gegevens te traceren: de data binnen een Blockchain kan niet worden aangepast of gemanipuleerd. Zo is het dus goed mogelijk (in combinatie met de transparantie) om de herkomst en creator van een bepaalde NFT – of andere gegevens/blokken – te achterhalen.
Wat zijn de nadelen van Blockchain?
Het gebruik van Blockchain heeft zeker ook nadelen, waar we er graag een aantal onder de loep nemen.

- Energiegebruik: Het voornaamste nadeel van Blockchain is het gebruik van stroom. Gelukkig zijn er steeds meer oplossingen die hier iets op bedacht hebben, maar het feit blijft dat er nog tal van Blockchain oplossingen verschrikkelijk veel stroom gebruiken. Het totale energieverbruik van het Bitcoin-netwerk is gelijk aan de elektriciteitsbehoefte van 2 miljoen Amerikaanse huishoudens, aldus Morgan Stanley.
- Anonimiteit: Anonimiteit wordt door sommigen ook gezien als een nadeel van Blockchain. Zeker gezien het aannemelijk is dat Blockchain alleen nog maar verder gaat groeien, zullen er vele processen die momenteel nog controleerbaar zijn, ‘off the radar’ plaatsvinden. Overheden en andere partijen zullen een deel van hun controle dus kwijtraken.
- Veiligheid: Op het gebied van veiligheid en gebruik zijn er ook een aantal zorgen. Blockchain is namelijk – zoals we eerder al zagen – een gedecentraliseerd systeem waardoor er dus geen zogenaamde Human Safeguard is; een persoon controleert niet of alles op de juiste manier verloopt. Tevens is Blockchain erg duur in gebruik – voornamelijk vanwege het zeer hoge stroomgebruik. Vaak krijgen ontwikkelaars van Blockchain betaald in crypto valuta wat dus het risico met zich meebrengt dat een bepaalde koers instort en de ontwikkelaars het op een gegeven moment niet meer waard vinden om nog verder te werken aan een Blockchain. Er zijn experts die met dit argument waarschuwen voor het voortbestaan van Blockchain.
- Hackers: Wat nog een echt nadeel is van het gebruik van Blockchain is het gevaar van hackers. Uiteraard zijn er momenteel tal van grote websites die een soortgelijk gevaar met zich meebrengen. Echter is het gebruik van Blockchain zo explosief gestegen de laatste jaren en gaat er zó veel geld in om, dat dit een profiel oplevert wat erg interessant is voor hackers. Veel developers zijn relatief onervaren, waardoor hackers best wel eens loon naar werken krijgen.
Ook IBM heeft een artikel geweid aan de nadelen van Blockchain, wellicht voor jou de moeite waard om eens te bekijken. Dit helpt jou weer om het hele plaatje van wat Blockchain precies is compleet te krijgen.
Hoe werkt de relatie tussen Blockchain en NFT?
Non-Fungible Tokens draaien volledig op een Blockchain. Het netwerk van Ethereum wordt het vaakst gebruikt maar er zijn ook andere opties. De NFT wordt dus ‘aangemaakt’ binnen een Blockchain en vervolgens ook verhandeld via deze Blockchain – wat plaatsvindt op een van de vele NFT marketplaces.
NFT’s worden geregistreerd op de Blockchain-technologie en waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat dit de onderliggende infrastructuur voor cryptocurrencies is. In essentie is een Blockchain een gedecentraliseerd openbaar grootboek waarin transacties worden vastgelegd.
Verschillende Blockchains hebben kenmerken die al dan niet de creatie van NFT’s gekoppeld aan dat grootboek ondersteunen. De Ethereum Blockchain, die de thuisbasis is van de digitale token Ether, staat meerdere software ontwikkelaars toe om apps te bouwen op zijn netwerk, waardoor het een bijzonder aantrekkelijke thuisbasis is voor NFTs, hoewel er tevens andere Blockchains zijn die de nodige technologie ondersteunen. Zo zien we dat elk digitale bestand (i.a.w. het stukje code) wordt geregistreerd op een van de Blockchains, om zo o.a. het eigendom te verifiëren en de transactie te ondersteunen. NFT en Blockchain zijn dus onlosmakelijk van elkaar verbonden en kunnen niet zonder elkaar (of eigenlijk: NFT kan niet zonder Blockchain, omdat het volledig hierop draait).