HomeNFT AcademyNFT kopen; Hier moet je op letten

NFT kopen; Hier moet je op letten

Wil jij NFT kopen? Ben jij klaar om geld te gaan verdienen aan NFT alleen weet je niet precies hoe? Wij geven je graag wat meer informatie over hoe jij NFT’s kunt kopen. Waar kun je dit aanschaffen – en later ook weer verkopen? Uiteraard willen we wel graag benoemen dat het handelen in NFT’s een risico met zich meebrengt. Laat je niet gek maken door alle succesverhalen, want waar de ene een goede boterham verdient aan NFT’s, kan de ander er honderden of duizenden Euro’s op verliezen.

In dit artikel kijken we naar de volgende onderwerpen als het gaat om het kopen van NFT’s:

Hoe worden NFT’s verhandeld?

Wat veel mensen niet snappen is wat er precies achter het bezit van een NFT zit. Het zijn plaatjes die uiteindelijk voor iedereen zichtbaar zijn. Een veel gehoorde grap (wij hebben dit echt al veel te vaak gehoord) is: als ik nu een screenshot maakt, is deze dan ook een paar miljoen Dollar waard? Uiteraard werkt het niet zo. Maar hoe werkt het dan wel? Hoe bezit je een NFT en wat maakt dit zo uniek?

NFT’s worden verhandeld via Blockchain en zijn allemaal opgeslagen in de Blockchain. In feite is elke NFT dus een stukje code welke uniek is. Je koopt of bezit een stukje code, wat visueel wordt gemaakt door middel van een afbeelding, plaatje of bewegend object. Het gaat de mensen natuurlijk om de afbeelding, maar in feite is het dus het stukje code wat je aanschaft of verhandeld. Als je daar over nadenkt, kan het best zijn dat je het absurd vindt dat mensen miljoenen betalen voor een stukje code.

Omdat dit allemaal via Blockchain loopt, is het voor iedereen inzichtelijk wie welk stukje code in zijn of haar bezit heeft. En dit proces is echt vernieuwend want voor het eerst kan er digitaal eigenaarschap worden aangetoond. Tot voorheen was het altijd erg simpel en makkelijk om teksten, afbeeldingen en filmpjes te kopiëren en herproduceren. Nu kan dat nog steeds, maar kan dus voor elk stukje code (afbeelding, video etc.) wat binnen de Blockchain is vastgelegd, worden vastgesteld wie de eigenaar is. 

Om hier dieper op in te gaan en de relatie tussen Blockchain en NFT’s aan te geven, inclusief hoe je dit in z’n werk gaat als jij NFT wilt kopen, verwijzen we jou graag naar ons artikel met alles over Blockchain.

Waar kun je NFT kopen?

Het kopen en verkopen van NFT gebeurt via marketplaces. We schreven een heel artikel over de verschillende marketplaces (incl. 10 populaire marketplaces) wat zeker de moeite waard is om te bekijken. Marketplaces zijn platformen waar je NFT’s kunt kopen en verkopen. Er zijn verschillende platformen, waar momenteel Opensea de populairste is. Dit is voor velen de plek om NFT’s te kopen en te verkopen. 

Zodra jij bent ingelogd op een van de marketplaces kun jij op zoek naar de NFT die jij graag wilt hebben of waarvan jij denkt dat ‘ie veel potentie heeft om te groeien in populariteit, zodat jij hier (veel) geld aan kunt verdienen. Nadat het jou is gelukt om een NFT te kopen, kun je vervolgens bepalen of je deze graag nog even bij je houdt of direct weer te koop aanbiedt. De keuze is aan jou.

Waar betaal je NFT’s mee?

De meeste NFT’s zijn aangesloten op de Ethereum Blockchain. Hierdoor zul je de NFT ook moeten kopen met Ethereum. Indien jij nog geen Ethereum hebt, kun je dit eerst aanschaffen (tip: gemakkelijk Ethereum kopen via iDeal of SOFORT of schaf direct Solana aan). Er zijn ook andere Blockchains die NFT handel aanbieden, waar we over het algemeen zien dat Ethereum verreweg het meest gebruikte betaalmiddel is. 

Eerder zagen we al dat het vasthouden van een NFT ook kan lonen, aangezien de waarde van de door jou betaalde ETH (shortcode van Ethereum) kan stijgen. Dus als jij een bepaalde NFT koopt voor 0.5 ETH en deze later voor dezelfde prijs verkoopt, kan het alsnog zijn dat je (een flinke) winst hebt gemaakt vanwege de potentiële stijging van de waarde van ETH. 

NFT kopen – een stappenplan

Er zijn een aantal stappen vereist om een NFT te kopen en wij leggen je precies uit hoe dit werkt.

1. Koop crypto valuta

Om een Non-Fungible Token aan te schaffen, heb je crypto valuta nodig. De meest gebruikte crypto valuta om NFT’s te kopen is Ethereum, waar er ook tal van andere crypto valuta’s zijn die gebruikt worden om NFT’s te kopen. Indien jij gemakkelijk Ethereum of Solana wilt aanschaffen, kun je dit bijv. doen via Bitvavo, waar je via iDeal of SOFORT kunt betalen.

Meest gebruikte crypto valuta om NFT’s te kopen

  • Ethereum
  • Solana
  • MANA (via Decentraland)

2. Koppel een virtuele wallet aan de marketplace

Heb jij al crypto valuta aangeschaft? Dan is het tijd om dit over te zetten naar een virtuele wallet. Deze wallet gebruik je uiteindelijk om de NFT’s te kopen. De meeste gebruikte virtuele wallets zijn MetaMask (voor ETH en MANA o.a.) en Phantom (voor Solana). Hieronder hebben we twee filmpjes toegevoegd met een handige uitleg over hoe je deze wallets kunt koppelen, waar we eerst ingaan op de te kiezen marketplace.

Welke NFT marketplace is het beste geschikt voor mij?

Indien jij niet goed weet wat een NFT marketplace is willen we je aanraden om dat eerst uit te zoeken. Dit is essentieel om te begrijpen welke marketplace het beste aansluit op hetgeen jij met een NFT wilt. NFT’s zijn veel meer dan alleen het kopen en verkopen en daarom zijn er ook verschillende plekken waar je NFT’s kunt kopen.

Zodra jij weet welke NFT marketplace je wilt gebruiken, is het tijd om een virtuele wallet te koppelen, zodat jij ook daadwerkelijk aankopen kunt doen.

Wat is MetaMask?

Van alle NFT’s draait het grootste aantal op het Blockchain netwerk van Ethereum. Om deze NFT’s aan te schaffen, heb je dus ook ETH nodig. Zodra jij in het bezit bent ETH, dien je dit vervolgens in een virtuele portemonnee onder te brengen, zodat je ermee kunt betalen. Een van de mogelijkheden hiervoor is MetaMask. Dit is een extensie van (o.a.) Google Chrome en maakt het voor jou mogelijk om jouw ETH te gebruiken om NFT te kopen.

Je kunt MetaMask dus puur zien als portal via waar jij met je ETH kunt betalen voor NFT’s. Hieronder leggen we je uit hoe het werkt en hoe jij het kunt gebruiken om NFT’s te kopen.

Hoe werkt MetaMask?

De meest bekende NFT marketplace is Opensea en zodra jij hier een NFT wilt kopen is het gebruikelijk dat je dit doet via MetaMask.

Hoe werkt Phantom?

Indien jij Solana wilt gebruiken om een NFT aan te schaffen, dien je dit te doen via Phantom. Hieronder een filmpje met uitleg hoe Phantom werkt en hoe jij dit kunt gebruiken om een NFT te kopen.

3. Bepaal welke NFT je wilt kopen

Uiteraard is het essentieel om te weten welke NFT je wilt kopen. Heb jij je research gedaan en weet je welke NFT je wilt toevoegen aan jouw portfolio? Wellicht is het voor jou handig om je eerst te verdiepen in het kiezen van de juiste NFT.

Pro tip: in plaats van NFT kopen kun je ook minten

Net zoals Nike een nieuwe limited collectie uitbrengt waarbij een aantal uitverkorenen worden gekozen (op verschillende manieren) om de nieuwe sneakers aan te mogen schaffen, zo werkt dit ook bij NFT’s. Dit heet minten, waar jij ervoor zorgt dat een bepaalde NFT op de Blockchain komt te staan.

Wij schreven een artikel met 5 spots om nieuwe NFT projecten te kunnen minten. Doe er je voordeel mee, want minten is nog steeds een van de betere manieren om geld te verdienen aan NFT’s. Je kunt ook NFT’s flippen, iets waar je overigens wel echt goed moet weten wat je doet.

Hoe kies je de juiste NFT?

Zo, jij wilt NFT kopen? Op de vraag hoe jij de juiste NFT kiest bestaat simpelweg geen eenduidig antwoord. Het is aan jou om je eigen research te doen en op basis daarvan te besluiten welke NFT voor jou de juiste is (dit is ook afhankelijk van jouw uiteindelijke doel). Er zijn tal van influencers die verschillende strategieën delen. Echter is het belangrijk om niet alles voor waarheid aan te nemen.

Wij hebben een filmpje van een van onze favoriete influencers gedeeld en nodigen jou uit om dit te bekijken. Het filmpje is onderdeel van onze pagina met tips bij het kopen van een NFT.

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...