In 2021 zijn NFT spellen erg populair geworden in de Game-fi wereld als een alternatieve manier om inkomen te genereren. Je kan je in-game NFT’s verkopen aan andere verzamelaars en spelers en zelfs tokens verdienen met play-to-earn modellen. Kort gezegd is dit het (voornaamste) verdienmodel achter NFT Games en voor vele (voornamelijk nieuwe spelers) de reden waarom ze hierin gestapt zijn. Wanneer je in de wereld van de NFT Games stapt, zijn er echter wel een aantal valkuilen die goed moet weten om teleurstellingen te voorkomen.
In dit artikel kijken we naar:
- Hoe werken NFT Games?
- Wat zijn play-to-earn NFT Games?
- Hoe werken in-game NFT’s?
- Wat zijn de gevaren van het spelen van NFT Games?
- Wat zijn populaire NFT Games?
Game markt: Crypto komt eraan (sterker nog, ze zijn er al!). Zo, nu dit hoge woord eruit is, duiken we in de wereld van NFT Games.
NFT Games, het idee is eenvoudig: in plaats van een spel rechtstreeks te kopen of geld te pompen in een online free-to-play game, zijn er spellen ontwikkelt waar jij je in een digitale omgeving bevindt. In plaats van betalen zijn er zelfs spellen die jou betalen om te spelen, in de vorm van in-game incentives. De maker beloont jou dus om hun spel te spelen. Uiteraard heb je bij NFT games ook het risico geld te verliezen, aangezien je evengoed (kunt) handelt in NFT’s, waar later meer over.
Je speelt een NFT Game – op verschillende manieren – waar je je in een digitale wereld bevindt. Het spel is gebouwd op een Blockchain en in veel gevallen kun je interacten met andere gebruikers. Op verschillende manieren kun je tokens verdienen, NFT’s kopen en verkopen. Iedere NFT Game geeft hier z’n eigen draai aan.
Hoe werken NFT Games?
NFT Games werken anders dan alleen het beheren van je crypto valuta of andere NFT’s. Het is gebouwd op het idee van interactie. De rol van NFT’s is in elk spel (net wat) anders, waar je kunt denken aan een rol binnen de regels van een spel, als handelsobject of een andere manier om interacties uit te lokken. Een spel kan bijvoorbeeld uw uniek karakter of avatar voorstellen die jij als NFT kunt gebruiken of kopen. Digitale items die je vindt tijdens het spelen van het spel kunnen ook NFT’s zijn. Je kunt je NFT’s dan ruilen of verhandelen met andere spelers om winst te maken. Een nieuwer, play-to-earn model maakt het ook mogelijk om inkomsten te genereren uit NFT games, waar we later op terugkomen.
Wat is de rol van de NFT in de spellen?
Je zult je vast afvragen hoe de NFT’s worden geïmplementeerd in de spelomgeving? De ontwikkelaars van een game hebben smart contracts ontwikkeld die de regels van het gebruik, het handelen (potentieel) en het verkrijgen van NFT’s beheren. Deze smart contracts – stukjes coden die zelfuitvoerend zijn – zijn opgeslagen op de Blockchain waar gebruik van wordt gemaakt.
Een mooi voorbeeld van een NFT Game waar de smart contracts relevant zijn is CryptoKitties. Dit is gestart vanuit het idee dat een kleine groep (de creators) de smart contracts in het spel hadden vastgelegd – welke geheim waren voor anderen – de zogenaamde geneScience. De spelers creëerden zelf hulpmiddelen om de kans te analyseren dat bepaalde eigenschappen in katten zouden opduiken. Met deze informatie konden spelers hun kansen optimaliseren om een zeldzaam ras te ontwikkelen dat meer geld waard is.
Wat zijn play-to-earn NFT Games?
Veel NFT Games zijn gebaseerd op een een play-to-earn model, oftewel: verdien (NFT’s) door het spelen van een bepaalde game. Dit kan op verschillende manieren gebeuren aangezien er ook verschillende type NFT Games zijn. Denk aan spellen waarbij je met andere spelers een battle uitvecht, waar de winnaar meestal met de NFT van de ander aan de haal gaat, maar er zijn ook tal van andere opties.
Uiteindelijk draaien de meeste NFT Games om het spelen met de optie om aan tokens te komen, dan wel door middel van het behalen van opdrachten of het verslaan van de tegenstander. De NFT’s die je binnen een bepaalde game hebt verdiend, kun je vervolgens (meestal) gebruiken of verkopen. Hierdoor zijn de play-to-earn NFT Games een populaire manier om te verdienen, waar het uiteraard ook mogelijk is om NFT’s of geld te verliezen.
Hoe kun je verdienen aan een play-to-earn NFT Game?
Er zijn eigenlijk 3 manieren hoe je jouw eigendommen kunt uitbreiden, wat uiteraard per NFT Game kan verschillen:
- Het is mogelijk om nieuwe karakters te creëren of te kweken
- Het is mogelijk om tokens te kopen, in-game of via een van de marktplaatsen
- Tevens is het mogelijk om aan nieuwe tokens te komen door andere spelers te verslaan of zelf bepaalde achievements te behalen
Aangezien je via de bovenstaande manieren dus kunt verdienen aan het spelen van de door jou gekozen game wordt dit play-to-earn genoemd, je speelt om er uiteindelijk aan te verdienen – waar er ook altijd mensen zijn die spelen voor de kick, zonder het voornaamste doel om er (geld) aan te verdienen.
Hoe werken in-game NFT’s?
In navolging van de play-to-earn NFT Games gaan we graag in op de in-game NFT’s. Zoals we hierboven zagen, zijn er verschillende manieren om aan de in-game NFT’s te geraken. Dit kan verschillen of overeenkomen met hoe je normale NFT’s kunt kopen. Graag benadrukken we nogmaals dat je in-game NFT’s kunt verdienen, waar het ook mogelijk is om deze te verliezen – wees je daar dus bewust van.
Sommige Games zijn gericht op het verkrijgen van NFT’s aan de hand van battles, waar er ook al virtuele werelden zijn waar je NFT’s kunt kopen. Een mooi voorbeeld daarvan is Decentraland, waar het voor veel spelers voelt alsof je door een virtueel museum of winkel loopt, met de kans om jouw crypto (die je in jouw virtuele portemonnee hebt zitten) om te ruilen voor NFT’s – zoals NFT Artwork.
De risico’s van NFT Games?
NFT games zijn een van de grootste booms in het hele NFT spectrum, wat vooral in de loop van 2021 ongekende vormen heeft aangenomen. Bijna bij de lancering van elke nieuwe NFT Game, storten duizenden investeerders zich hierop, in de hoop om er een mooie winst aan over te houden. Er zitten echter ook een aantal risico’s verbonden aan het spelen van NFT Games, die we graag even met je doornemen:
- Weet wat je doet: we zien het maar al te vaak, goudzoekers die aan de toegangseisen van een bepaalde NFT Game voldoen, in de hoop geld te verdienen. Het valt op dat veel spelers eigenlijk geen idee hebben wat de essentie van de bepaalde Game is en – voordat ze het weten – tegen flinke verliezen aan kunnen lopen.
- Pyramid Schemes: de meeste NFT Games zijn gebaseerd op een Pyramide schema. Hoe later je meedoet, hoe minder je dus (waarschijnlijk) zult verdienen omdat het deel wat voor jou is geïnvesteerd verdeeld zal worden onder de ‘oudere spelers’ aangezien er op een gegeven moment zo goed als niet meer opnieuw wordt geïnvesteerd in het spel.
- Scammers 1: laat je hierdoor niet geheel afschrikken, maar wees je er wel van bewust. Het lukt scammers helaas steeds vaker om wallets te kraken en zo bij jouw crypto of NFT’s te komen. Dit wil je uiteraard te allen tijde voorkomen.
- Scammers 2: aangezien de NFT Gaming business zo ongekend populair is geworden, zijn er steeds meer scammers die een NFT Game starten, investeerders en spelers aantrekken, hen geld laten investeren en vervolgens proberen dit geld te verduisteren. In de volgende sectie noemen we een aantal populaire NFT Games, waarbij dit scenario een stuk minder reëel is, maar we wilde het toch genoemd hebben.
Populaire NFT Games
Er zijn tal van NFT games met bijna een type spel voor iedere speler. Hierbij hebben we een mooie lijst opgesteld van een aantal NFT games die (december 2021) momenteel erg populair zijn. Wat tevens goed is om te vermelden is dat het belangrijk is om je in-game NFT’s of crypto valuta op een velige manier onder te brengen in een van je wallets. Er zijn tal van manieren hoe je hierbij gescamd kunt worden. Ook is het goed om bij elke game je goed in te lezen in de regels – al is het maar om je te realiseren dat je bij het spelen van elke NFT game ook echt NFT’s – en dus geld uiteindelijk – kunt verliezen.
Axie Infinity
Axie Infinity is een van de eerste NFT Games die (veel) wat wegheeft van de Pókemon game, zoals bijna iedereen het kent. Het spel, wat draait op de Ethereum Blockchain, kent een groot aantal spelers en het spel wordt constant doorontwikkeld, waardoor het in populariteit blijft stijgen.
In het spel kun je met de Axies verschillende dingen doen. Zodra je er een aantal in handen hebt (minimaal 3) kun je beginnen met spelen, waar je je voortbeweegt in de virtuele wereld van Axie Infinity. Je kunt jouw karakters laten paren om zo te kijken wat voor nieuw karakter hier uit kan ontstaan (uit een ei) en middels training kun je de Axies ook laten groeien. Uiteindelijk kun je ook battle’n met de karakters van andere spelers om zo op verschillende manieren te kunnen verdienen aan het spel.
De Axies kunnen verhandeld worden op de verschillende marktplaatsen (ETH based), waarbij de tokens variëren in zeldzaamheid en eigenschappen. De gevraagde floor prices kunnen dan ook sterk variëren.
Axie Infinity heeft onlangs een prominente schaalbaarheidsoplossing, Ronin, geïmplementeerd. Het is de meest betrouwbare oplossing als het op transacties aankomt, aangezien er helemaal geen kosten zijn.
MetaWars
MetaWars is een futuristisch science fiction spel wat gebouwd is als multiplayer mode. In dit rollenspel draait alles om de ruimte waarbij de gamers worden uitgedaagd om op ruimteverkenningen te gaan (zie onderstaand filmpje). Bovendien krijgen spelers de kans om geld te verdienen aan de oorlogseconomie van het spel. Dit gebeurt met behulp van een uitgestrekte MetaWars melkweg, die constant verschuift en evolueert door de collectieve acties van elke deelnemer.
MetaWars is opgebouwd uit de volgende 3 stappen:
- De spelers worden uitgedaagd om op verkenning te gaan en zo de ‘ruimte’ te ontdekken
- Vervolgens start de fase van de Fleet Formation, waarin spelers de mogelijkheid hebben om hun robots en vlootschepen op orde te krijgen en zichzelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de battle
- Je raadt het al: hier gaat het om de battle. Blijf jij het langste staan?
In MetaWars kunnen spelers samenwerken met anderen om verschillende sterrenstelsels te ontdekken. Samen kunn je een revolutie ontketenen in die sterrenstelsels door een reeks missies te voltooien. Spelers kunnen ook limited edition robots verzamelen terwijl ze NFTs verdienen, die ze o.a. kunnen (ver)krijgen via meerdere veilingen.
Battle of Guardians
Battle of Guardians (BOG) is een van de nieuwste NFT play-to-earn games gemaakt met het doel om verschillende niveaus van Metaverse games te ontrafelen. Dit is een PvP real-time multiplayer NFT Game, ontwikkeld door Unreal Engine welke draait op de Solana Blockchain. Zoals de naam al aangeeft, is het een vechtspel waarin spelers deelnemen aan multi-realm gevechten in de virtuele wereld. BOG is een vechtspel waarin spelers tegen hun tegenstander strijden om deze te verslaan en beloningen te verdienen.
BOG wordt alom geprezen om haar prachtige graphics en een leuke en uitdagende spelervaring. Het spel biedt verschillende opties om aan unieke NFT’s te komen en kan leiden tot het verdienen van zogenaamde real-world inkomsten.
Splinterlands
Splinterlands is een NFT Game waarbij je met kaarten een battle uitvecht tegen andere spelers. Het spel begint ermee dat je een pack of cards dient te kopen – waarbij het niet irreëel is dat je direct op een vrije zeldzame kaart stuit – waar je vervolgens een aantal dingen kunt doen. Je kunt dezelfde (soort) kaarten samenvoegen om ze zo in sterkte toe te laten nemen, met als ultieme doel om andere spelers (hun kaarten) te verslaan.
Een van de karakteristieken die Splinterlands zo populair maakt is dat de meeste ronden erg snel gaan. In een aantal minuten kun je een battle uitvechten, waarmee je dus de kans hebt om kaarten en coins te bemachtigen.
Free to Play Game: Gods Unchained
De NFT Game Gods Unchained valt in de categorie van meest populaire free-to-play NFT Games, vergelijkbaar als Splinterlands. Dit unieke spel staat bekend om het samenvoegen van verschillende NFT-componenten, wat neerkomt op een kaarthandelsspel. Spelers verdienen deze kaarten door het winnen van Player vs. Player (PVP) wedstrijden of d.m.v. het aankopen van tokens van andere spelers. In beide gevallen bepalen de speelvaardigheid van de speler en de kwaliteit van zijn kaarten de winnaar.
Deze gratis te spelen NFT Game legt de nadruk op je tactiek en vaardigheden. In de ranked game mode van Gods Unchained, word je gekoppeld aan spelers met dezelfde rating. Je wint de wedstrijd als het je lukt om ‘het leven’ van je tegenstander eerder tot 0 te brengen dan dat van jezelf. Elke overwinning levert je ervaringspunten op gedurende het spel welke later weer ingezet kunnen worden voor verschillende doeleinden.
Sorare
Sorare, een spel welke we ook al noemde in ons overzicht van populaire marketplaces, is gericht op voetballiefhebbers. Dit voetbalspel laat spelers een virtueel team verkopen, kopen, beheren en verhandelen met behulp van Digital Player Cards. Met behulp van de Ethereum Blockchain werd Sorare in 2018 voor het eerst ontwikkeld.
In Sorare creëren spelers virtuele teams die bestaan uit vijf voetballers in totaal. Het team is afhankelijk van blockchain-kaarten die beschikbaar zijn op het Sorare-platform. Deze virtuele teams krijgen vervolgens rangen op basis van de prestaties van de spelers, die plaatsvinden op het voetbalveld in de echte wereld. Het spel beloont spelers ook in Ethereum, wat op dit moment de tweede meest waardevolle cryptocurrency ter wereld is.
Sorare, een van de beste NFT spellen, stelt je in staat om beloningen te verdienen door simpelweg de managers van je tegenstander te verslaan. Elke kaart toont een levensechte voetbalspeler, meestal voor dat bepaalde seizoen en heeft een officiële licentie.