HomeNFT AcademyNFT Collecties, hoe werkt dit precies?

NFT Collecties, hoe werkt dit precies?

Als jij van plan bent om een NFT te kopen is het belangrijk om te weten wat voor soort NFT je wilt kopen: kies je bijv. een losse NFT of ga je voor een token uit een van de vele NFT Collecties? Wij leggen je uit wat NFT Collecties zijn en wat voor jou potentieel de voordelen zijn.

Wat zijn NFT Collecties?

Zodra een creator meerdere NFT’s uitbrengt binnen een bepaalde serie, kun je spreken van een NFT Collectie. Dit komt dus neer op (meestal) een bepaald type NFT met veelal dezelfde (vergelijkbare) eigenschappen. Binnen de NFT Collectie kun je dan weer onderscheid in zeldzaamheid, waar je rarity-tools voor kunt gebruiken. Hoe zeldzamer een NFT binnen een bepaalde collectie is, hoe meer die normaliter oplevert.

image
https://opensea.io/collection/nft-gurus

Hierboven zien we een screenshot uit de NFT Collectie van NFT Gurus, waar je dus een aantal (aantal NFT’s binnen deze collectie is 7777) Gurus ziet, die allemaal net wat anders zijn. Op Opensea kun je, aan de linkerkant, selecteren op de eigenschappen waar jij naar op zoek bent.

Hoe groot zijn NFT Collecties?

NFT Collecties kunnen in grootte heel erg uiteen lopen. Zoals in het voorbeeld hierboven zagen we een collectie van 7777 NFT’s, waar dit aantal ook 1000 of 10000 kan zijn. Het meest gangbare aantal qua grote collecties op dit moment is 10k (10.000), een aantal wat in de toekomst op lijkt te gaan lopen.

Wat is het voordeel van een NFT Collectie?

Je kunt het eigenlijk zo zien: een houder van een NFT is een ambassadeur en hoe meer ambassadeurs er zijn, hoe meer bekendheid een bepaalde NFT of NFT Collectie zal genieten. Indien jij dus een NFT koopt uit een bepaalde collectie kun jij hierover aan anderen vertellen en alle andere houders van NFT’s binnen diezelfde collectie zullen ook allemaal over de collectie vertellen aan vrienden, bekenden en familie. Hierdoor stijgt, hopelijk, dus de waarde aangezien de bekendheid en daardoor de vraag ook toeneemt.

Waar dien je op te letten bij een NFT Collectie?

Als jij een NFT wilt kopen is het belangrijk om goed te bepalen waarom je een bepaalde NFT zou kiezen. Als het om een serie gaat, kun je onder andere naar onderstaande factoren kijken. Doe echter altijd ook je eigen onderzoek.

  • Variatie binnen een NFT Collectie: hoewel dit natuurlijk subjectief blijft kan de variatie binnen een NFT Collectie jou een idee geven van de potentiële populariteit. Mensen kopen vaak NFT’s omdat deze hun aanspreken en daarom zal een bepaalde Collectie NFT’s met veel variatie waarschijnlijk meer mensen aanspreken. Dit kan een project dus ten goede komen.
  • Hoeveel owners zijn er binnen een NFT Collectie: indien er binnen een NFT Collectie 10k aan NFT’s zijn is het belangrijk dat er veel verschillende owners zijn. Indien er bijvoorbeeld ‘maar’ 500 verschillende owners zijn, betekent dus dat deze kleine groep de controle heeft over de collectie. Indien het aantal owners 3500 is, is die controle veel minder groot omdat het aantal NFT’s per persoon gemiddeld een stuk lager ligt.
  • Hoe is de NFT Collectie vertegenwoordigd op Social Media: je wilt altijd goed nagaan wat de situatie is op Instagram, Twitter en Discord. Zijn de account legitiem (let op: een NFT Scam ligt altijd op de loer) en gebeurt er voldoende? Als een Discord groep helemaal stil ligt, zal er wel weinig animo voor het project zijn.
  • Wat is de roadmap van het project: wat zijn de plannen het project (het project wat achter de NFT Collectie zit) voor zowel de korte als lange termijn. Gaat het om een bepaald plaatje of zit er een lange-termijn plan achter incl. Utilities.

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...