HomeNFT AcademyDe meest voorkomende NFT Scams, hier moet je op letten

De meest voorkomende NFT Scams, hier moet je op letten

De wereld van NFT’s is echt booming en steeds meer mensen proberen een graantje mee te pikken. Echter, het kopen van NFT’s is risicovoller dan je denkt. Want waar er steeds meer kopers komen, zijn er ook steeds meer mensen met foute bedoelingen actief in de wereld van de NFT’s. Daarom dit artikel met de meest voorkomende NFT Scams.

We willen je echt aan raden om altijd echt in een NFT te duiken voordat je het koopt. Hieronder ga je namelijk met je eigen ogen zien hoe lastig echt van nep af en toe te onderscheiden is. Want als je de fout in gaat, is dit meestal omdat je in een project bent gestapt wat niet het project is wat je denkt dat het is. En dat noemt men dus een NFT Scam.

Een nep account als NFT Scam

Laatst zagen we deze advertentie op Facebook langskomen. Eerder al hadden wij gehoord van het project HapeBeast en op hun Opensea pagina kun je zien dat het project flink hard loopt. Wat we eerder al concludeerde is dat succes vaak ook scammers aantrekt, zeker in de wereld van NFT. Zoals je weet worden NFT’s gerund op de Blockchain, waardoor het een gedecentraliseerd proces wordt. Dit maakt het makkelijker om ongezien te blijven wanneer je mensen wilt bestelen.

NFT Scam advertentie
Screenshot van een Facebook advertentie, zogenaamd van Hapebeast

De advertentie is duidelijk nep. Echter zijn er een aantal zaken die het best aannemelijk maken. Laten we hier eens beter naar kijken:

  • Hapebeast is een project wat hot and happening is. Niet ondenkbaar dus dat hier advertenties op draaien (al zou in dit geval hun succes al goed genoeg moeten zijn. Platformen als Opensea zouden automatisch adverteren, aangezien ze in verschillende succes-lijstjes voorkomen)
  • De naam van het Facebook Account lijkt redelijk betrouwbaar. De spelling van de advertentie laat echter te wensen over
  • Ze doen het leuk om enkele bekende Amerikanen te noemen, die allemaal actief zijn in de wereld van NFT’s.
  • Het belangrijkste echter: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het ook in bijna alle gevallen. Als je even logisch nadenkt: waarom zou een creator van een zeer succesvol NFT project nieuwe NFT’s gaan aanbieden voor een fractie (0.1 ETH vs. 7.49 ETH) van de huidige waarde?

Echter hebben we toch op de link gelikt, om eens te kijken wat hierachter zat. Tot onze verbazing kwamen we uit op een bijna identieke website (t.o.v. de officiële website). Zie hieronder voor de website die is ingericht voor deze NFT Scam.

NFT Scam
https://beasthape-mint.com/

Ten eerste zie je de URL, wat natuurlijk zou kunnen maar alsnog is het zeer onwaarschijnlijk. Als een project echt een mint zou uitbrengen, zou dat altijd vanaf de eigen website gaan (dus bijv. hapebeast.com/mint).

Het is deze scammers wel gelukt om de favicon hetzelfde te maken en ook de lay-out, incl. achtergrond van de website is identiek. Hieronder laten we een screenshot zien van de echte website van het project.

NFT Scam echte website
https://www.hapebeast.com/

Voor de beginners in NFT zijn de verschillen erg klein. Op de website die is ingericht voor deze NFT Scam hebben we niet op de knop Connect Wallet gedrukt, maar we kunnen ons alleen maar voorstellen wat dat voor schade aan zou richten. Als ze eenmaal in jouw MetaMask wallet kunnen ben je voor je het weet je bezittingen kwijt.

Er zijn nog tal van voorbeelden van hoe je om de tuin geleidt kan worden en dikwijls zijn de gevolgen niet te overzien. Wees echt voorzichtig en wij zullen ons best doen om meer voorbeelden te delen om jouw NFT’s en ETH uit handen te houden van scammers binnen de NFT-wereld.

Een overzicht van andere veel voorkomende scams

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...