Ben jij benieuwd hoe jij een NFT kunt verkopen? Het is belangrijk om goed te weten waar je aan moet denken want met het verkopen van NFT’s kun je veel geld verdienen én je kunt er anderen blij mee maken. Graag leggen wij je piekfijn uit hoe het verkopen van NFT’s werkt, waar je op moet letten en wat het je kost – naast de opbrengsten.
- Hoe verkoop je NFt’s?
- Verschillende NFT Marketplaces
- Wat kost het om NFT’s te verkopen?
- Tips bij het verkopen van een NFT
Aangezien je op dit artikel bent uitgekomen, weet je waarschijnlijk al wat NFT zijn en dat Opensea een van de bestaande NFT Marketplaces is. Als korte recap zullen we alsnog een korte uitleg verschaffen van wat Opensea is, waarna we de diepte in duiken wat betreft het verkopen van NFT’s, bijvoorbeeld via Opensea, en alles wat daarbij komt kijken.
Hoe verkoop je NFT’s?
Om een NFT te verkopen zul je eerst een NFT in je bezit moeten hebben – klinkt logisch, toch? Er zijn 4 manieren (de voornaamste) hoe jij aan een NFT kunt komen en hieronder gaan we daar op in en hoe dit het proces van jouw NFT verkopen kan beïnvloeden.
NFT verkopen nadat je deze hebt gemint
Wat erg populair is, is om NFT’s te minten. Dit betekent eigenlijk het registreren van een bepaalde NFT op de Blockchain. Zodra je de NFT hebt gemint zal deze worden ondergebracht in je virtuele wallet. De NFT wordt vervolgens zichtbaar binnen jouw wallet indien je deze opent via de NFT marketplace. Daar kun je de NFT vervolgens te koop aanbieden, vaak d.m.v. het instellen van een verkoopprijs of om biedingen op te zetten.
NFT verkopen nadat je deze hebt gekocht
Zodra jij een NFT koopt via een marketplace, zal deze automatisch in je virtuele wallet verschijnen. Vervolgens kun je deze direct weer te koop aanbieden via dezelfde marketplace.
Een NFT krijgen via een Airdrop en deze dan verkopen
Indien jij een NFT krijgt via een Airdrop zul je die ontvangen in je virtuele wallet. Je zal gevraagd worden om het adres van jouw wallet te droppen om vervolgens de Airdrop te ontvangen. Net zoals bij het eerste kopje (NFT mint) dien je hier je wallet te connecten met een marketplace en op deze manier jouw NFT te koop aanbieden.
Wat een Airdrop is? Influencers en creators van projecten houden vaak een aantal NFT’s binnen een bepaalde collectie achter om weg te geven, bijvoorbeeld aan mensen die het project veel bekendheid opleveren (bijvoorbeeld door het te delen op IG). Zo kun jij dus gratis aan een NFT komen, welke je vervolgens te koop aan kunt bieden. Door jouw handelen is het project zo ook weer bekender geworden, wat dus een win-win oplevert.
Zelf een NFT maken en deze verkopen
Indien jij zelf een of meerdere NFT’s hebt gemaakt, dien je ervoor te zorgen dat deze op de Blockchain geregistreerd worden. Je kunt dit zelf doen of je kunt anderen het laten doen door hen te laten minten. Hierdoor verlies jij wel het eigenaarschap, waardoor je ze niet later voor een hogere prijs kunt verkopen. Aan de andere kant krijg je dus wel een bepaalde waarde voor elke NFT van jou die gemint wordt. Dat kan zeker interessant zijn indien het project na afloop niets meer waard blijkt, waar jij dan toch hebt verdiend aan het laten minten van de NFT.
Indien je de NFT zelf te koop aan wilt bieden, kan dat ook. Nadat je deze hebt geregistreerd op de Blockchain dien je ook hier de NFT naar jouw virtuele wallet over te hevelen, waarna je deze op een van de NFT marketplaces kunt aanbieden.
Verschillende NFT marketplaces
Indien jij geld wilt verdienen aan een NFT kun je het beste handelen via een NFT marketplace. Een bekende manier van geld verdienen aan NFT’s is het kopen en verkopen ervan, oftewel: NFT’s flippen. Wij hebben een groot artikel met alles over NFT Marketplaces, hieronder volgt een korte omschrijving om zo dit artikel in een logische volgorde te kunnen presenteren.
Er zijn tal van verschillende NFT marketplaces: de plaats waar jij kunt handelen in NFT’s. Er zijn een aantal grote marketplaces, zoals Opensea, Rarible, SuperRare en Nifty Gateway (naast nog een aantal anderen) en tevens zijn er kleinere marketplaces, die zich vaak specialiseren in een bepaald type NFT’s. Het hangt dus af van wat voor soort NFT jij hebt (aangeschaft) om te bepalen welke marketplace daarbij hoort. Indien dit voor jou onduidelijk is, kun je het beste navraag doen binnen de Discord community van de NFT die jij in bezit hebt.
Van alle NFT marketplaces is Opensea momenteel de grootste.
Wat is Opensea?
OpenSea is een gedecentraliseerde applicatie (dApp) die het mogelijk maakt om te handelen in non-fungible tokens (NFT’s). Het is vandaag de dag één van de grootste, meest gebruikte en oudste platforms om te handelen in NFT’s, oftewel een NFT Marketplace. Opensea wordt voornamelijk gebruikt voor het kopen en verkopen van NFT’s. Je kunt er echter ook NFT’s maken, wat vrij uniek is voor een marketplace.
Hoe ontvang je geld voor jouw NFT?
Zodra jij een NFT op een van de marketplaces te koop aangeboden hebt staan is het wachten geblazen. Er zijn 2 manieren hoe jij jouw NFT te koop kunt aanbieden en dus zijn er twee manieren hoe men jouw NFT kan kopen. Je kunt een NFT aanbieden tegen een vaste prijs of je kunt voor een auction gaan, waar mensen kunnen bieden op jouw NFT. Hierbij loop je natuurlijk het risico dat niet de gewenste prijs wordt geboden waar je de NFT vervolgens nogmaals te koop aan zult moeten bieden.
Wat is MetaMask?
MetaMask is de meest gebruikte virtuele wallet. Via deze portal kun jij ETH gebruiken om NFT’s te kopen, bijvoorbeeld via Opensea.
MetaMask gebruik jij om NFT’s te kopen. Heb jij nog geen Ethereum? Koop dit dan direct via iDeal en koop en verkoop gemakkelijk NFT’s.
Wat kost het om NFT’s te verkopen?
Zodra jij voor het eerst een NFT gaat verkopen via Opensea is dat niet gratis. Je dient twee typen kosten te betalen alvorens jij je NFT te koop kunt aanbieden. Het is goed om je te realiseren dat de hoogte van deze kosten niet vaststaan en indien je hier slim mee om gaat, kan dat je veel geld schelen.
De vergoedingen worden in veel gevallen betaald met Ethereum (via bijv. jouw MetaMask), welke je kunt kopen via een cryptocurrency exchange. Wil jij gemakkelijk Ethereum kopen met iDeal of SOFORT, dan raden wij jou Bitvavo aan dit aan te schaffen. Hoe lager de koers staat (ETH vs. €), hoe meer ETH jij voor je geld zult krijgen.
Belangrijk om op te letten als je NFT verkoopt
Het is essentieel om op een aantal zaken te letten. Het verkopen van NFT’s blijft een zaak van vraag en aanbod en het is dus aan jou om de juiste prijs te bepalen, evenals het moment dat je deze te koop aanbiedt.
Wanneer je een NFT in je bezit hebt, kun je deze direct te koop aanbieden. Het kan zijn dat de floorprice (de minimum prijs die betaald wordt voor NFT’s uit ‘jouw collectie’) hoger of lager uitvalt op een later moment. Indien je verwacht dat de waarde van een collectie (en dus de NFT’s binnen die collectie) gaat toenemen, kan het dus handig zijn om te wachten totdat je jouw NFT te koop aanbiedt. Het kan echter ook zijn dat de floorprice van een collectie flink gaat dalen omdat het aanbod afneemt en in dat geval zou je de NFT zo snel mogelijk moeten verkopen, om zo geen (extra) verlies te maken. Indien de NFT eventueel op een (veel) later moment alsnog in waarde kan stijgen, kun je er ook voor kiezen om de NFT gewoon in je wallet te houden. Het blijft echter af en toe een beetje gokken.
Tips bij het verkopen van een NFT
Een van de belangrijkste zaken bij NFT’s en NFT collecties is de marketing. Het blijft een zaak van vraag en aanbod dus hoe meer mensen interesse hebben in een bepaalde collectie, hoe duurder de NFT’s zullen worden. Het kan dus slim zijn om de NFT collectie sowieso bij je eigen vrienden en familie te promoten. Wellicht gaat het balletje wel rollen, zullen bekenden van jou de NFT collectie ook gaan promoten en brengt dit wellicht de gehoopte publiciteit op. Naar mate van tijd kan er echt een hype ontstaan waardoor de prijs flink door het dak schiet.
Bovenstaande scenario is uiteraard iets wat maar weinig gebeurt. We kennen allemaal wel de verhalen van de duurste NFT’s van 2021 maar de kans dat jij daar tussen komt is niet zo heel groot. Dit betekent echter niet dat jij geen geld kunt verdienen bij het verkopen van NFT’s en daar wensen we je dan ook alle succes bij.