Handelen in NFT’s gaat via Blockchain – is dat niet al veilig genoeg?! Dit is een legitieme vraag en in de meeste gevallen is deze manier van het overdragen van gegevens veiliger dan ooit. Bij het uitkiezen van een veilige NFT zijn er echter alsnog een aantal zaken waar het goed is om op te letten om zo op de best mogelijke manier te kunnen handelen. Wij willen de volgende punten graag aanstippen
Doe de authenticity check
Als jij door een marketplace heenscrollt, op zoek naar een NFT om aan te schaffen is dit een van de eerste checks die je kunt doen om een beter idee te krijgen van welke NFT’s veilig(er) zijn. Het bekende blauwe vinkje (o.a. wordt dit ook op Instagram gebruikt) verfieert een account. Iedereen kan namelijk de naam van bijv. Beeple gebruiken, maar dan net even anders geschreven. Zeker wanneer de creator van en NFT een ‘bekende’ is of zou zijn, is het goed om hier even exra op te letten. Je wilt niet dat je al je spaargeld stopt in een NFT met zogenaamd heel veel potentie (wij raden je aan om nooit al je spaargeld te investeren, in wat dan ook), wat vervolgens een spam lijkt. Deze eerste stap kan dus al iets helpen bij het uitzoeken van een veilige NFT.
Check de handelsgeschiedenis
Je kunt NFT’s van jezelf kopen en dit is iets wat toch nog regelmatig gebeurt. De reden is (in de meeste gevallen) simpel: de prijs omhoog drijven. Eind oktober – zo lijkt het – gebeurde dit nog met en NFT. Schrik niet, maar CryptoPunk #9998 werd verhandeld voor 530 miljoen USD. Dat lees je goed! Echter, zo lijkt het, heeft de eigenaar dit (via verschillende wallets) van zichzelf gekocht en vervolgens weer teruggekocht. Het effect? De NFT is – op papier – dus verhandeld geweest voor het bizarre bedrag van 530 miljoen USD, wat de toon kan zetten voor een volgende transactie. Het is in ieder geval een geweldige publiciteitsstunt. Wat de les hier is: check altijd de geschiedenis van transacties van een NFT om na te gaan of iets dergelijks niet bij jouw beoogde NFT heeft plaatsgevonden om er zo (meer) zeker van te zijn dat je een eerlijke prijs betaalt.
Hiernaast zijn er nog een aantal signalen die de pricing van een NFT verdacht kunnen maken:
- Een bepaald account heeft een bepaalde NFT meermaals gekocht (en verkocht). Dit is een manier om de prijs op te drijven (het is dus niet onwaarschijnlijk dat dit account wordt beheerd door degene die de NFT in eerste instantie aanbood).
- Er heeft nog helemaal geen transactie plaatsgevonden. Hierdoor kun jij openlijk twijfelen of de gevraagde prijs wel fair is
- Er hebben verschillende transacties plaatsgevonden, allemaal erg dicht op elkaar. Als een NFT al 6 maanden bestaat waar alle 8 transacties die voltooid zijn plaatsvonden binnen 2 weken, kan dat natuurlijk betekenen dat hier ook meer voorkennis gehandeld werd. Al is dat niet zeker en noemen we dit zodat jij er rekening mee kunt houden.
Uiteraard weten de verkopers die de prijs omhoog willen drijven bovenstaande punten ook en zijn er manieren om hier omheen te werken. Echter kun je dit lijstje goed gebruiken bij je research.
Pro tip: check de ‘Smart Contracts’
Smart contracts zijn verantwoordelijk voor de uitgifte van NFTs. Via bijv. Opensea kun je nagaan hoe het contract in elkaar zit en wie hier verantwoordelijk voor is. Deze contracten regelen zaken als: hoe is een NFT tot stand gekomen hoe kunnen deze worden gebruikt. Om hier echt in te duiken is echter flink wat inhoudelijke kennis voor nodig.