HomeNFT AcademyHoe creëer je waarde binnen een NFT collectie?

Hoe creëer je waarde binnen een NFT collectie?

Ben jij altijd al benieuwd geweest hoe een bepaald NFT project (of collectie) zoveel waard is geworden? Hoe werkt het creëren van waarde en wat zijn de eigenschappen van een project waar jij op kunt letten? NFT Insider legt het je uit aan de hand van 5 stappen.

  1. Start met een creatief idee
  2. Zorg voor financiële middelen
  3. Werk aan passief inkomen
  4. Gebruik dat geld op een slimme manier
  5. Zet een ecosysteem op

Oké, wij snappen heel goed dat bovenstaande stappen makkelijker klinken dan hoe dit uiteindelijk werkt. Niet voor niets zijn er tal van NFT projecten die ongetwijfeld een zelfde soort filosofie najagen terwijl ze uiteindelijk niet slagen. Laten we hier snel beter naar kijken om zo te achterhalen hoe je het beste waarde creëert voor jouw NFT Collectie.

Start met een creatief idee

Een NFT project bestaat tegenwoordig in alle soorten en maten. Vanaf het begin wil je potentiële enthousiastelingen echter al overtuigen van het idee en de waarde die jouw project op termijn kan gaan hebben. Denk bijvoorbeeld aan de utilities die je aan de NFT koppelt of opties om kleding (truien zijn erg populair) te laten maken met de NFT als opdruk. Real life art zijn ook mogelijkheden om een extra hype te creëren, wat flinke waarde toe voegt (toe kan voegen) aan een NFT project.

Zorg voor financiële middelen

Elk NFT project heeft geld nodig want het is nou eenmaal een industrie waar je diepe zaken nodig hebt. Voordat je waarde kunt gaan creëren is het belangrijk dat het project een goede funding heeft. Sommige projecten hebben een of twee grotere investeerders achter zich, andere projecten kijken of ze meerdere investeerders kunnen vinden. Het is ook mogelijk dat een creator zelf hele diepe zakken heeft. Het is uiteraard essentieel om die eerste fase door te komen, tot aan de minting phase. Zodra er gemint kan worden, zal het project automatisch inkomsten gaan genereren. De waarde die een mint kan opleveren kan in de miljoenen lopen, afhankelijk van de mintprijs en het aantal NFT’s.

Werk aan passief inkomen

Een NFT Project kun je zien als een echte business (dit is het uiteraard ook). Om waarde te kunnen creëren is er geld nodig, vaak veel geld. Naast het startkapitaal wat ontvangen wordt bij de mint, kan het voor veel projecten zeker lonen om een passief inkomen op te zetten. Hier zijn verschillende manieren voor.

Creëer passief inkomen door Royalties

Zodra jij een NFT maakt, kun je zogenaamde royalties instellen. Dit is een doorverkooppercentage, wat de creator zal ontvangen bij elke verkoop. Vaak is dit ergens tussen de 2 en 10% van het totale bedrag. Bedenk je wel dat hoe hoger het percentage is, hoe minder de verkoper overhoudt, waardoor de NFT in populariteit kan dalen (want het levert handelaren minder op).

Het inkomen wat wordt gecreëerd met de royalties kunnen of naar de creaetor gaan, waar het ook mogelijk is dat het project een soort community treasure heeft. Dit is een fonds wat de community ten goede komt, waarbij je kunt denken aan marketing uitgaven. Op de lange termijn is dit voor een project vaak de beste manier om waarde te creëren en de NFT zo te laten stijgen in populariteit.

Licensing deals leveren ook veel waarde op

Een project wat erg succesvol is, kan ervoor kiezen om een licensing deal aan te gaan. Project X kan bijv. project Y openlijk supporten en op verschillende manieren een samenwerking aangaan. Project X kan aan project Y designers leveeren, marketing samen oppakken, klantenbestanden delen en zo zijn er nog tal van andere manieren om samen waarde te creëren voor het nieuwe NFT project. In principe staat hier een (passief) inkomen (van project Y naar project X) tegenover.

Gebruik dat geld op een slimme manier

Zodra het een project lukt om op een passieve manier extra waarde of inkomsten te creëren, is het uiteraard essentieel om dit op een goede manier te gebruiken. Bij de collectie NFT Gurus (wat we gebruiken als case study in het artikel over de aankoop van onze eerste NFT) zag je dat ze geld gebruikten om te adverteren op Times Square in New York – een plek die vaker door NFT projecten wordt gebruikt overigens.

Andere manieren om waarde te creëren voor NFT projecten is bijv. het inhuren van artiesten of influencers die jouw project promoten. Soms hoor je zelfs dat NFT’s worden beschreven in een boek en het is ook niet ongebruikelijk dat (zoals een ‘echt bedrijf’ dat ook zou doen) er mensen worden aangenomen om long-term deals te sluiten met andere bedrijven om zo ook op de lange termijn waarde te creëren voor de NFT.

Zet een ecosysteem op

Een eco systeem is er op gericht dat een bepaalde NFT waarde gaat creëren voor de echte lange termijn. Dit gaat verder dan het inhuren van influencers of marketing draaien op bekende plekken op deze wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opzetten van een eigen token, waar op de lange termijn dus mee gehandeld kan worden. Ook zijn er projecten die werken aan tv-series of verschillende sub-brands opzetten om zo de kans te vergroten dat ze er over een aantal jaar nog steeds zijn.

Een van de gebruikte bronnen is deze video van Giancarlo Choux

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...