HomeGuidesHet kopen en verkopen van mijn eerste NFT: van A tot Z

Het kopen en verkopen van mijn eerste NFT: van A tot Z

Graag delen wij dit verhaal met jullie want dit is iets waar velen van jullie echt wat aan kunnen hebben. ‘Mijn eerste NFT’, inclusief het achterhalen van het project, de aanschaf van Ethereum, het connecten van de virtuele wallet, het minten van de NFT, de verbinding met Opensea en het verkopen van de NFT.

Onderstaande ervaringen zijn waargebeurd en hebben als doel om jou een zo goed mogelijk idee te geven van hoe het hele proces rondom het kopen en verkopen van NFT’s precies gaat. Gebruik dit om van te leren en blijf verder te allen tijde je eigen onderzoek doen. Het verhaal wordt gepresenteerd vanuit de ik-vorm om het lezen wat makkelijker te maken.

Het project waar het over gaat is NFT Gurus, met de website hieronder genoemd. Tevens kun je een kijkje nemen op hun Opensea Account, inclusief alle listings.

image
https://nftgurus.co/

Op bovenstaande screenshot staat Sold Out, wat slaat op het minten. De hele collectie (7777 NFT’s) kon gemint worden, waarna de handel verder gaat via de marketplace Opensea.

Hoe achterhaalde ik dit project?

Ik zit in zowel een WhatsApp-groep als Facebook-Community gericht op NFT’s voor Nederlandstaligen. Hier worden regelmatig projecten gedeeld waar men met verschillende redeneringen aankomt om dit project aan te prijzen. Zoals we eerder lazen in het artikel over NFT’s verkopen, doen enthousiastelingen er alles aan om ‘hun project’ aan te prijzen en zo vraag te creëren. Op deze manier hoorde ik over het project NFT Gurus.

De volgende stap was voor mij om m’n onderzoek te doen. Er zijn tal van NFT projecten die heel veel potentie lijken te hebben. De meeste NFT projecten slagen echter niet of, erger nog, zijn nep en een oplichting.

Hoe wist ik of dit project betrouwbaar was?

Tja, waar zal ik beginnen. Er is echt van alles om op te letten om zo een mening te vormen of een project potentie heeft. Dit blijft uiteraard gokken. Hieronder deel ik een aantal van de zaken waar ik naar heb gekeken – waar het uiteraard essentieel blijft om je eigen research te doen (DYOR).

Wie is de creator van het project?

NFT Gurus is een project van The Trillionaire Life, wat een Instagram account heeft met 7.5 miljoen (!!) volgers. Dit account promoot het project (het IG account van NFT Guru zelf heeft 46k volgers) wat een positief teken is. Indien je kunt afleiden dat de creator van een project een echt persoon is (het liefst met een groot bereik, wat de marketing makkelijker maakt), is dit al een goed teken en maakt dit de kans op een scam weer kleiner.

Ik realiseerde me echter wel dat een groot Instagram account zeker geen garantie op succes is. Het is natuurlijk niet automatisch zo dat al die 7.5 miljoen volgers zullen gaan concurreren om de NFT’s, sterker nog: er is echt meer nodig dan een actief Instagram account.

Wat mij een goed gevoel gaf was dat een grote organisatie achter het project leek te zitten (ik was hier vrij zeker van, maar tegenwoordig is het zo lastig om echt van nep te onderscheiden dat ik het woord leek‘ gebruik). Dat de creator een echte en serieuze partij is mét een grote achterban is essentieel voor een project. Als het vanaf het begin niet op een grote manier gedeeld kan worden, maakt dit de potentie van een NFT project kleiner. Voor m’n eerste NFT gaf dit me een goed gevoel.

Hoe loopt de Social Media rondom dit project?

Wat doet een project op Twitter, hoe loopt het Instagram kanaal en zijn ze eventueel op nog meer platformen actief? Zoals we hierboven al zagen, zijn de Instagram-accounts vrij actief, wat een goed teken is. Het Twitter account van NFT Gurus is wel vrij rustig in vergelijking met de Instagram accounts. Het feit dat ze dusdanig veel posten over het in acht nemen van mogelijk valse accounts, geeft me wel weer een goed gevoel. Oplichters weten echter precies wat men wil lezen om een betrouwbaar idee te krijgen dus laat je daar niet door leiden.

Let op: het is tegenwoordig vrij simpel om een Instagram account op te zetten wat ‘echt’ lijkt. Je koopt gemakkelijk volgers, likes en comments, waardoor het account zeer actief lijkt. Voor vele scammers is het ’t zeker waard om veel geld te investeren om iets ‘echt’ te laten lijken, want dit kan ze op de lange termijn nog veel meer geld opleveren. Laat je niet op het verkeerde been zetten.

Wat is de situatie in de Discord?

Het Discord kanaal van NFT Gurus is zeer actief. Het kanaal is netjes ingericht met een aantal subkanalen, alle uitleg en vele actieve members.

Het viel me op dat in de chat redelijk veel gepraat werd over de floor price (de prijs van de goedkoopste NFT die te koop staat aangeboden binnen een serie). Dit is iets waar ik normaal voor zou waken. Aan de andere kant is het logisch dat er altijd wel een aantal zijn die proberen om alle NFT holders (personen die een NFT binnen die serie hebben) zullen aansporen om de NFT voor een zo hoog mogelijk bedrag online te zetten – om het project zo duurder en exclusiever te maken).

image 2
https://discord.gg/sA5fFv7Skx

Hoe ziet de Roadmap eruit?

Wat is de situatie met de Roadmap? Je wilt een goed idee krijgen van wat de NFT voor jou (of iemand anders) kan betekenen. Zitten er Utilities bij de NFT, op welke manier kun je aan de NFT verdienen en wat gaat het jou allemaal opleveren. Echter is het hierbij ook belangrijk om jezelf af te vragen: wat ik lees, is dat de waarheid of is dit het werk van oplichters.

Dit is erg belangrijk om naar te kijken, waar we eerst wel precies willen begrijpen wat een Roadmap is.

Wat is een Roadmap?

Een NFT Roadmap is een document dat de doelen en strategieën in kaart brengt van een NFT project. Op deze manier kun je het beste een idee krijgen van de waarde op lange termijn. NFT Roadmaps bevatten meestal mijlpalen van de verschillende projecten, korte en lange termijn doelen, plannen voor marketing en groei en tevens geven ze je inzicht in de Utility die de NFT heeft.

Hieronder een overzicht van de Roadmap van NFT Gurus. Het feit dat men belooft om tenminste een kwart miljoen USD te investeren in een marketing campagne is erg interessant omdat met meer interesse de prijs omhoog zou gaan, wat jou meer winsten kan opleveren.

image 1
https://nftgurus.co/#roadmap

Hoe beoordeel ik de Roadmap van NFT Gurus

ik vond dit een lastige. Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig beschreven, de extra’s. Clothing, celebrity meetups, business dinners, tja wat is het waard. Dit is iets wat de Bored Apes Yacht Club groot heeft gemaakt, wat niet betekent dat dit bij iedereen werkt. Echter, het feit dat The Trillionaire Life hierachter zit, die zo’n enorm netwerk hebben (hét netwerk waar je juist wel mee in aanraking wilt komen) zag ik dit nog wel als iets potentieels.

Hoe kon ik deze NFT kopen/minten?

Op 17 januari, om 21:00 uur EST (03:00 uur in Nederland/België) ging de Mint live. Dit betekent dat (in het geval van NFT Gurus) mensen die op de Whitelist (WL) stonden een of meerdere NFT’s konden minten. In totaal waren er 7777 NFT’s beschikbaar en was het hopen voor iedereen die niet op de WL stond, dat er nog NFT’s overbleven om 22:00 uur. Vanaf dat moment kon iedereen via de website van NFT Gurus een NFT minten.

Wat is Whitelist en hoe kom je daaraan?

Binnen het Discord kanaal van NFT Gurus heeft elke gebruiker een level. Je begint op level 1 en op verschillende manieren kun je stijgen in level. Een voorbeeld is bijvoorbeeld om te interacten met andere gebruikers (chatten, reageren op elkaars berichten, in verschillende kanalen actief zijn etc.). Ook is het mogelijk om anderen uit te nodigen voor deze Discord, wat jouw level ook ten goede komt. Er waren een bepaald aantal WL-plekken en de personen die als eerste een bepaald level haalde (in dit geval level 7 – wat neerkomt op ongeveer een klein uurtje actief zijn op de chat) haalde automatisch de WL status. Hierdoor kregen zij als eerste toegang tot de Mint – in theorie hadden zij alle NFT Gurus kunnen minten, iets wat in dit geval niet is gebeurd

De NFT Minten

In dit geval ‘kocht’ ik de NFT door middel van minten (uitgebreide uitleg over minten). Op onderstaande afbeelding zie je Sold Out staan, wat uiteraard de huidige status is. Op 17 januari (vanaf 21:00 EST) stond hier de prijs (ETH 0.09) en kon je een aantal selecteren van hoeveel NFT’s je wilde minten.

De eerste stap was om je MetaMask wallet te connecten. In deze virtuele wallet zat ETH (Je hebt Ethereum nodig om NFT te kopen – wil jij makkelijk ETH kopen via iDeal of SOFORT?) en door het connecten kon ik de mint-price voor de NFT betalen.

Naast de mint-price van 0.09 ETH (ongeveer USD 250,-) diende ik ook een gass fee te betalen, wat in mijn geval neerkwam op zo’n USD 60,-. Deze gass fee fluctueert echter constant dus het kan zeker de moeite waard zijn om dit even aan te kijken (maar wacht niet te lang want sommige NFT’s zijn soms zo weg).

image 3
https://nftgurus.co/#mint

Welke NFT heb ik gekocht?

Het is mij gelukt om 1 NFT te kopen. Direct na 22:00 uur (toen de mint toegankelijk was voor het brede publiek én er nog NFT’s beschikbaar waren) heb ik toegeslagen en heb ik 1 NFT van NFT Gurus gemint. Waar hierboven ‘Sold Out’ staat, was het toen nog mogelijk om ‘1’ te selecteren en op ‘Mint’ te klikken. M’n MetaMask opende zich en ik had de mogelijk om akkoord te gaan met de prijs en de gass fee. Terwijl het scherm openstond, veranderde de gass fee constant en heb ik gewacht tot deze wat lager stond (dit kwam uiteindelijk dus uit op zo’n USD 60,- wat veel geld is maar alsnog een stuk lager dan wat vele andere minters hebben betaald).

Nadat m’n aankoop (in de vorm van een mint) was goedgekeurd, had ik de NFT dus in m’n virtuele wallet (MetaMask in dit geval) zitten. Er was echter nog een stap nodig om te kunnen zien welke NFT van mij was.

Zoals je kunt ziet, heb ik op 14 januari ETH gekocht en deze via Bitvavo overgemaakt naar MetaMask. Hierdoor was ik in staat om voor de transactie te betalen.

image 4

Binnen je MetaMask account kun je echter alsnog niet je NFT zien en de eigenschappen achterhalen. Omdat de collectie van NFT Gurus gelinkt is aan Opensea, was het nodig om naar m’n Opensea account te gaan, daar in te loggen en m’n gekoppelde MetaMask account te openen. Hierin kon ik vervolgens m’n eerste NFT aanschouwen.

MetaMask bekijken via Opensea

Zodra je inlogt op MetaMask kun je via Profiel je NFT’s bekijken. Je kunt de NFT’s zien die je zelf hebt gemaakt (Created) of degene die je hebt verzameld (Collected). In mijn geval zie je dus dat ik 1 NFT heb.

image 5

Hoe zeldzaam is mijn NFT?

Het is zo dat de NFT’s (in dit geval, iets wat vaker gebeurt) van NFT Gurus 72 uur na het beginnen van de mint worden onthult. Je kunt al wel de eigenschappen inzien en dat doe je door de NFT te openen en aan de linkerkant op Properties te klikken. Wanneer jij dit leest, is de NFT waarschijnlijk al bekend (dan kun je het plaatje zien). Dit is echter de situatie de dag na de aankoop.

Echter wil ik ook wel graag weten wat al die eigenschappen (properties) dan betekenen.

image 6

Er zijn verschillende tools om te kijken hoe zeldzaam een bepaalde NFT is. Uiteindelijk (bij het minten) moet je een beetje geluk hebben welke NFT je krijgt. In mijn geval viel dit wat tegen en qua zeldzaamheid zat de mijne helaas bij de laagste 5%. Dit betekent overigens totaal niet dat het op voorhand een mislukking wordt. De minst zeldzame NFT binnen de Bored Ape Yacht Club is alsnog tonnen waard. Als het project (de collectie) gaat lopen en de vraag stijgt, zullen alle NFT’s binnen die collectie meeprofiteren.

Verschillende Sniper Tools

De meest bekende Sniper Tool (waar je kunt terugvinden hoe zeldzaam jouw NFT is binnen een bepaalde serie) is waarschijnlijk Rarity Sniper. Hier kun je van een groot aantal NFT collecties terugvinden hoe rare (zeldzaam) de NFT’s zijn, stuk voor stuk. Echter niet alle collecties zijn hier op terug te vinden.

In mijn geval moest ik (dit leerde ik in de Discord groep van NFT Gurus) de tool van Traitsniper hebben. Hier kon ik inzien welke NFT’s binnen NFT Gurus het meest zeldzaam zijn, waar ik ook achterhaalde wat de rank was van die van mij.

De NFT verkopen of vasthouden?

Vervolgens was het de vraag: ga ik de NFT direct proberen te verkopen met winst (flippen) of houd ik ‘m vast. Tevens was er nog een vraag: wilde ik eventueel meer NFT’s binnen deze serie kopen.

Wilde ik NFT’s bijkopen?

Aan de hand van de Sniper Tool kon het natuurlijk zijn dat ik informatie had die anderen niet hadden (of niet van wisten). Direct na het minten werden de eerste NFT’s binnen deze collectie te koop aangeboden op Opensea (hieronder nog zonder dat de afbeeldingen zijn onthult).

image 7
https://opensea.io/collection/nft-gurus

Of ze nu onder, op of boven de mint prijs werden aangeboden, aan de hand van mijn research kon ik kijken of er ‘zeldzame NFT’s’ werden aangeboden voor een (relatief) laag bedrag. Dit zijn de NFT’s die je wilt hebben want die hebben het meeste kans om veel geld op te leveren.

Ikzelf had geen ETH meer in m’n MetaMask, waar ik in het transactie overzicht van deze collectie zag hoe bepaalde NFT’s werden gekocht voor 2.5x het mint bedrag, puur vanuit het idee dat deze NFT’s zeldzaam waren (top 5% zeldzaamheid binnen de collectie, dat betekent dus een rank lager dan 388, wat neerkomt op 5% van 7777). De tijd zal uiteindelijk leren of dit een slimme zet is geweest van deze persoon.

Wil ik mijn eerste NFT verkopen?

Momenteel heb ik m’n eerste NFT nog steeds in m’n bezit. De floor price heeft al ruim boven het bedrag gestaan wat ik (incl. gass fee) heb betaald, dus ik had er al winst op kunnen maken. Ik heb besloten deze NFT (nog) niet te verkopen vanwege de volgende redenen:

Eerste NFT verkopen via Opensea is duur

Om je eerste NFT aan te bieden op Opensea is duur. Je betaalt hier namelijk twee verschillende type gass fees, waar de eerste (van zo’n USD $ 300,-) neerkomt op het aansluiten van jouw account op de Blockchain. Indien je dus geen verlies wilt leiden op je eerste NFT dient de winst dus hoger te zijn dan de dubbele gass fee die je betaalt.

Ik heb vertrouwen in het project

Over ruim 24 uur (van moment van schrijven) worden de afbeeldingen bekend gemaakt. Dan weet ik dus ook hoe mijn eerste NFT eruit ziet. Dit betekent vaak dat dit ook het moment is wat een goed idee geeft of de vraag (en daardoor dus ook de prijs) gelijk blijft, afneemt of toeneemt. Ik hoop uiteraard dat het project flink populair wordt en hierdoor de waarde van mijn eerste NFT flink toeneemt.

Tevens heeft The Trillionaire Life (aan de hand van de Roadmap én hun grote bereik) natuurlijk nog de mogelijkheid om dit project te promoten. Ook op de lange(re) termijn kan de populariteit nog stijgen. Wie weet communiceren ze wel ineens dat alle NFT-holders een diner mogen bijwonen met echte Trillionaires. Dit is iets wat natuurlijk een hype zou kunnen veroorzaken.

Ik blijf graag verbonden

De voordelen die een NFT biedt (tot nu toe alleen nog de Discord groep) gelden uiteraard alleen zolang jij de eigenaar bent. Omdat dit m’n eerste NFT is, vind ik het vooral mooi om hiervan te leren. De 300 USD die ik heb geïnvesteerd in mijn eerste NFT hoop ik natuurlijk terug te verdienen met winst. Echter zijn de lessen die ik leer (tijdens en na het kopen van m’n eerste NFT) mij al zoveel waard.

Ik had niet verwacht dat ik zoveel meer zou leren op het moment ik ook echt een NFT had gekocht t.o.v. het lezen en leren over NFT’s zonder er echt in gehandeld te hebben.

Wat heb ik geleerd?

Er zijn een aantal lessen die ik heb geleerd uit het kopen van m’n eerste NFT. Ik ben beter gaan begrijpen hoe de levels (en WL) werken binnen een Discord groep. Tevens snap ik hoe de virtuele wallet van MetaMask werkt, evenals het aanschaffen van ETH om hiermee te betalen. Ik heb een Sniper Tool gebruikt en houd de hele collectie bij op Opensea. Het werkt best verslavend en aan de andere kant is het super interessant om van te leren. Ik voel dat ik al veel beter in staat ben om straks een keer een duurdere NFT te kopen (incl. m’n research en het bepalen van het moment dat ik deze te koop aanbiedt).

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...