HomeNFT AcademyNFT minten: Zo doe je het!

NFT minten: Zo doe je het!

NFT’s zijn unieke digitale activa en in dit artikel vertellen we je alles over NFT minten. Wat is minten eigenlijk? En hoe werkt het kopen en verkopen van NFT’s, welke al sinds 2014 in omloop zijn. We gaan zowel in op het minten van NFT’s als ditzelfde proces wanneer jij zelf NFT’s hebt gemaakt.

In dit artikel lees je o.a. een stap-voor-stap handleiding voor het maken van je eerste NFT met NFT-marktplaats OpenSea. Graag wijzen we je ook op ons artikel over de aankoop van mijn eerste NFT inclusief een stappenplan.

Wat houdt NFT’s Minten in?

Minten betekent letterlijk munten slaan. Dit betekent dat de non-fungibel token in de blockchain wordt gemaakt: de informatie moet eraan worden toegevoegd. Het maken van een NFT staat dus bekend als minten en er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Een NFT moet dus eerst gemint worden voordat deze kan worden verkocht.

Mintable tokens zijn tokens waarvan er een niet-vaste totale voorraad bestaat. Dit maakt dat de uitgever van de token zo vaak tokens kan minten als hij maar wil. Een uitgever kan dan één NFT uitgeven, maar meestal wordt er een serie uitgegeven. Er is wel een limiet om het maximale aantal tokens in te stellen. Wanneer de collectieve verkoop van zo’n serie eindigt en de limiet wordt gehaald, worden de tokens geslagen en overgedragen aan de eigenaar.

Op het platform Mintable kun je gratis NFTs minten dankzij de “gasless minting”. Er zijn daarnaast nog een paar andere platformen waar je NFTs kunt minten.

Verschil eigen project of extern project minten

Elke NFT zal op de Blackchain geregistreerd moeten worden om ermee te kunnen handelen. NFT’s minten is dus vereist voor zowel projecten die jij zelf hebt gemaakt als voor projecten waar jij aan wilt deelnemen in de vorm van een mint.

In ons artikel over de aankoop van mijn eerste NFT beschrijven we hoe NFT’s minten werken in het geval je dit doet bij een extern project (NFT Gurus wordt als voorbeeld genomen) en tevens kun je lezen over een Esports platform, waar je kunt gaan minten voor inkomsten voor de lange termijn. Hieronder gaan we in op het minten via NFT marktplaatsen. En hoewel er veel NFT-marktplaatsen zijn waar je kunt beginnen met minten, richten we ons op het grootste gedecentraliseerde platform voor NFT-verzamelaars en artiesten: de OpenSea-marktplaats.

Stap 1: Creëer de kunst

Elke maker heeft zijn eigen proces, maar je moet altijd goed nadenken over hoe je je kunst digitaal vertaalt. Als je nog geen kunst hebt gecreëerd, volg dan bij het bedenken ervan deze richtlijnen:

  1. Gebruik materialen en gereedschappen die je al hebt.
  2. Investeer indien nodig in nieuwe technologie of kennis.
  3. Vind andere makers waar je van kunt leren en die van jou kunnen leren.
  4. Bedenk welk publiek jouw werk leuk zal vinden en houd dit in gedachten bij het creëren van de NFTs. Maar plaats jezelf niet in een hokje en beschouw NFT’s als een kans om nieuwe dingen te proberen. NFT’s zijn een nieuwe kunstvorm, dus laat uw boodschap vertalen naar dit nieuwe medium.
  5. Kies of je NFT’s visuele, audio- en/of schriftelijke componenten hebben. 
  6. Bepaal het bestandstype. OpenSea accepteert JPG, PNG, GIF, SVG, MP4, WEBM, MP3, WAV, OGG, GLB en GLTF. Je kunt bijvoorbeeld afbeeldingen creëren in Photoshop of Canva.
  7. Houdt rekening met de bestandsgrootte. De limiet van OpenSea is 100 MB.
  8. Toegankelijkheid – In het geval van tekst, houdt rekening met mensen met een visuele en/of auditieve beperking.

Stap 2: Maak een wallet aan

Om te beginnen met het minten van NFT’s, hebt u een portemonnee nodig die kan worden aangesloten op OpenSea. Er zijn hier een paar opties, maar we bevelen MetaMask aan, omdat dit de meest populaire is.

Allereerst moet je je MetaMask-portemonnee koppelen aan OpenSea. MetaMask is een portemonnee die je zowel voor opslag (indien geïntegreerd met een fysieke HD-portemonnee zoals Trezor of Ledger) en als browserextensie voor Google, Chrome en Brave. Als je het niet hebt, ga dan naar metamask.io en download het voor je browser. Voeg het vervolgens toe als een extensie – je ziet dan een kleine oranje vos rechtsboven in de browser.

Belangrijk: als je de portemonnee voor de eerste keer installeert, pas dan op voor phishing-pogingen en controleer nogmaals of u de juiste website-URL bezoekt (lees hier meer beveiligingstips).

Eenmaal geïnstalleerd, kunt je gemakkelijk toegang om je saldo te controleren of geld te verzenden en ontvangen.

Op MetaMask kunt je ERC-20-tokens opslaan, zoals Ether (ETH) – de valuta die u waarschijnlijk zult gebruiken om NFT’s op OpenSea te kopen en verkopen.

Bovendien ontvangt je ook royalty’s in ETH: wanneer iemand een NFT van u koopt en deze doorverkoopt, ontvangt je een percentage van die verkoop en gaat deze naar uw MetaMask-adres.

Let op: er zijn meer beveiligingsrisico’s bij het gebruik van webportefeuilles als deze niet zijn geïntegreerd met hardwareportefeuilles. Tot nu toe heeft MetaMask geen grote hacks ondergaan, maar gebruikers moeten op hun hoede zijn voor voortdurende phishing-aanvallen en gerelateerde oplichting.

Daarom is het altijd aan te raden om een ​​hardware wallet te gebruiken. MetaMask ondersteunt de twee meest populaire HD-merken – Trezor en Ledger.

Voordat we beginnen, moet je wat ETH in je wallet hebben om transactiekosten te kunnen betalen. Zoals vermeld, is ETH de basisvaluta en wordt het gebruikt om vergoedingen te betalen voor elke transactie en bevestiging op OpenSea met behulp van MetaMask.

MetaMask verbinden

Ga eerst naar opensea.io en navigeer door de balk rechtsboven – klik op Profiel. Er verschijnt een nieuwe pagina waarin u wordt gevraagd uw portemonnee te koppelen. Kies MetaMask.

nBG 4AbRSsoToZaZvTrtoqFS UKj fFD6ZTJGd1gCYk XuF8

Je moet door meerdere stappen om OpenSea de nodige machtigingen te verlenen om je portemonnee en geld te gebruiken. Vervolgens verschijnt er een ondertekeningsverzoek en na het inloggen verschijnt een scherm “Verbinden”.

gETYf6miAldJn5L5aJNVqaQ7fXmGjtjBQm25y6x7dl3gIZlAZh9flbH7FKuBHQ

Ga verder door de Algemene voorwaarden te accepteren. Je kunt eenvoudig toegang krijgen tot je geld via het portemonnee-pictogram in de rechterbovenhoek.

Cv0R46NTcOEShhY1rzR75pzZ3N88OmXmrBFbl8pECxz8BxiluPs8Y1Gncs6Qi5 XdVbZoCEpRSEZDSwY1a57zlr2TLONLCqjiYmL0cmV7e1Bn Nnbk9lsUM0pkaibjaXviBJMoOm

Als je portemonnee leeg is, klikt u gewoon op ‘add funds’. Vanaf hier kun je een crypto-storting doen of kopen met een bankpas/creditcard.

Makkelijk, toch? Nu kun je beginnen met het maken van je eerste collectie op Opensea.

Stap 3: Creëer de NFT collectie

De technische vaardigheden die nodig zijn om NFTs op OpenSea te minten, zijn vergelijkbaar met die van het aanmaken van een facebook account. Ga naar je profiel en selecteer “My collection”, klik op “Create” om een nieuwe te starten. Uw nieuwe collectie zal bestaan uit de logo-afbeelding, de uitgelichte afbeelding en de banner. 

Hieronder vindt je verschillende eigenschappen om in te vullen, te beginnen met de URL van uw collectie op OpenSea, de beschrijving, categorie en links naar uw website en sociale netwerken.

Vervolgens wordt je gevraagd om het adres van je uitbetalingsportemonnee in te voeren. Ga naar het portemonnee-pictogram en klik op je adres, het zal het automatisch kopiëren en vervolgens in het vereiste veld plakken.

Vervolgens heb je royalty’s – wat betekent dat je een beloning ontvangt elke keer dat iemand een item dat je oorspronkelijk hebt gemaakt doorverkoopt. Dit wordt maandelijks uitbetaald aan de portemonnee van je keuze. Royalty’s zijn zo geprogrammeerd dat makers kunnen worden beloond voor hun werk. Je kunt het percentage van de vergoeding instellen zoals hieronder weergegeven, tot 10% aan royalty’s.

0 P5pjKcx2PuRcjSH8DmFHtAczsvOAyt1oDtexaKgVvzEcssFmX6irJFxdU6oZ8Cd6aLE pG8B7AjIAzregD BlZhcNlKE dREHPg9cBgB916QNJQkY1l2rgrl7LKjf7LLE n4cP

Nieuwe items worden opgeslagen op de blockchain van jouw keuze. Gebruik bijvoorbeeld Ethereum of Polygon. Klikt op ‘Create’ als je klaar bent’.

Je collectie is nu ingesteld! Voeg er nu enkele items aan toevoegen, dit is het minten!

Stap 4: Mint je NFTs

Het proces is eenvoudig. De AI zorgt voor alle technische aspecten, dus maak je geen zorgen over hoe het daadwerkelijk wordt geslagen.

Ga naar je collectie en klik op “Add item” in de balk rechtsboven.

Upload een nieuw kunstwerk, dit kan variëren van afbeeldingen, audio of 3D-modellen.

Voeg vervolgens details toe aan je item: naam en een beschrijving.

Kies vervolgens de collectie waarin je NFT moet verschijnen. Vul de eigenschappen van je NFT in, zoals de ogen, kleur, tickersymbool, de artiestennaam, etc.

Voeg statistieken toe aan je NFT. Dit zijn numerieke eigenschappen die als getallen worden weergegeven.

Bepaal of het expliciete of gevoelige inhoud is. Dit betekent dat iemand de speciale inhoud die in een NFT is verborgen, zou kunnen winnen. Je kunt bijvoorbeeld een loterij opzetten in je NFT en de winnaar verbergen.

Kies ten slotte het aanbod, het aantal exemplaren kan worden gemint.

Klik op “Create” en het nieuwe item verschijnt als een nieuwe NFT in je collectie. Je bent vrij om het voor een vaste prijs of aan de hoogste bieder te koop aan te bieden.

Houdt in gedachte gedachten te houden dat het verdienmodel model van OpenSea relatief eenvoudig maar prijzig is. Het platform neemt 2,5% van elke transactie die erop plaatsvindt.

Stap 5: Creëer een community en deel je collectie

Maak je klaar om te tweeten en DMen. Als je NFTs populair wilt maken, moet je je Twitter-account afstoffen. Je moet ook lid worden van Discord, een Slack-achtig chatplatform voor gamers en crypto liefhebbers. Verwacht de meeste van uw informatie te verkrijgen en authentieke relaties op te bouwen via deze communicatiekanalen. 

Als je klaar bent om je NFTs te verkopen, maak dan van je community je belangrijkste marketingkanaal. Het klinkt als een cliché, maar je hoeft niet veel geld uit te geven aan geavanceerde marketingtactieken om een succesvol project te creëren.

Er zijn tal van Instagram kanalen, Facebook groepen en andere type Social Media waar jij achter te publiceren NFT projecten kunt komen waar je NFTs kunt minten. Heb jij bijvoorbeeld al eens op de Twitter Feed van NFT-Insider gekeken? Tevens kun je een kijkje nemen op het Instagram profiel van Crypto Hollandia, wat vol tips staat over NFTs en Crypto.

Tot slot nog wat achtergrondinformatie

Wat wordt bedoeld met wrapped en unwrapped tokens?

Verschillende blockchains bieden verschillende functionaliteiten en ze kunnen niet met elkaar praten. Zo weet de Bitcoin-blockchain niet wat er gebeurt op de Ethereum-blockchain. Met wrapped tokens kunnen er echter bruggen worden geslagen tussen verschillende blockchains.

Bij de meeste toepassingen van wrapped tokens is vertrouwen in de geldbewaarder vereist. Met de huidige technologie kunnen wrapped tokens niet worden gebruikt voor echte cross-chain-transacties: ze moeten meestal door de bewaarder gaan.

Er zijn echter enkele meer gedecentraliseerde opties in de maak. Ze kunnen in de toekomst beschikbaar zijn voor het volledig vertrouwenloos minten en inwisselen van wrapped tokens. Houd er wel rekening mee dat het proces van het wrappen (minten) en het unwrappen (branden) van tokens niet gratis is.

Sommige gaskosten moeten worden betaald om tokens met succes te wrappen of unwrappen. Een gewone gebruiker hoeft zich trouwens geen zorgen hoeft te maken over het proces van wrapping en unwrapping; je kunt de wrapped tokens net zoals elke andere cryptovaluta verhandelen.

Smart contracts en non-fungibels

Smart contracts hebben het massale publieke bewustzijn op een enorme manier geraakt in de vorm van NFT’s. Ze zijn bedoeld om zaken en de handel tussen anonieme en geïdentificeerde partijen te vereenvoudigen, soms zonder dat er een tussenpersoon nodig is.

Smarts contracts verminderen het rigide karakter en de kosten van traditionele methoden zonder afbreuk te doen aan authenticiteit en geloofwaardigheid. Een van de grootste punten van kritiek op de blockchain is echter de aanzienlijke rekenkracht en het energieverbruik die nodig zijn om deze smart contract transacties uit te voeren.

Het huidige proces dat door toonaangevende blockchains wordt gebruikt, wordt Proof of Work (PoW) genoemd, uitgevoerd door een groep computernetwerken, die ook bekend staan als miners. Dit proces vereist veel middelen in vergelijking met bijvoorbeeld een meer traditionele Visa-transactie.

De voordelen van minten

De meeste marktplatforms bieden hulpmiddelen om je te helpen jouw non-fungibel tokens en de voorwaarden voor de verkoop ervan te beschrijven. Zodra je je verbindt tot het maken van de non-fungibel token, moet je gaskosten betalen om te communiceren met het smart contract dat jouw token mint.

Sommige markten brengen geen platformkosten in rekening om NFT’s te vermelden. De commissie voor het slaan van munten wordt belangrijk wanneer non-fungibels worden verkocht en de kosten worden geabsorbeerd door de koper. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat niet alle markten op dezelfde manier werken.

Overigens werken niet alle markten met specifieke blockchains. Je portemonnee moet de juiste cryptovaluta hebben voor die blockchain. Het gebruik van een cryptocurrency-uitwisseling is nodig om een ​​geschikt bedrag van je huidige bezit om te zetten in de juiste valuta. Aan deze conversie is ook een commissie verbonden.

Omdat NFT’s niet rechtstreeks met elkaar kunnen worden verhandeld, zoals andere fungibele tokens zoals bitcoin, zijn de methoden om er geld mee te verdienen echt uniek. Deze non-fungibel tokens worden opgeslagen op de onderliggende blockchaintechnologie, waardoor eigendomsbewijs zeer transparant wordt. Non-fungibels worden verhandeld op verschillende marktplaatsen die zijn gecreëerd voor de verkoop van deze tokens.

De nadelen van minten

De nadelen houden vooral verband met het feit dat non-fungibels niet-materiële activa zijn. Daarnaast is er een groeiende bezorgdheid over de hoeveelheid energie die wordt verbruikt door de verwerking van digitale activa, in het geval dat deze niet afkomstig is van hernieuwbare bronnen, en de invloed daarvan op klimaatverandering.

Verder is gebleken dat er een grote hoeveelheid energie nodig is om de onderliggende blockchain te laten draaien waarop verschillende non-fungibel tokens zijn gebouwd. Een enkele transactie vereist momenteel meer energie dan de hoeveelheid die nodig is voor gebruik binnen een gemiddeld huishouden op één dag.

Een ander nadeel is dat ze niet kunnen worden opgesplitst in kleinere eenheden. Hoewel dit gunstig is voor sommige mensen, vooral kunstverzamelaars, is het voor anderen niet zo handig. Het stelt degenen die het vasthouden ook in staat om de prijs net zo veel op te blazen als ze willen.

De mogelijkheid om naar believen non-fungibels te maken, vooral op openbare en gratis zelfbedieningsplatforms, heeft er voorts toe geleid dat veel mensen profiteren van enkele opkomende artiesten. De anonimiteit die op de blockchain bestaat, maakt het echter onmogelijk om na te gaan of de maker van digitale kunst de daadwerkelijke eigenaar van het kunstwerk is.

Ecologische voetafdruk NFTs

De populariteit van non-fungibel tokens groeit en dat geldt ook voor het debat over de impact van dit type blockchain-gerelateerde activa op het milieu. Nieuwe informatieblokken worden toegevoegd of gedolven aan het gedecentraliseerde netwerk van de blockchain tijdens het PoW-proces, waarbij dure geautomatiseerde apparaten worden gebruikt die veel energie vereisen.

Veel bedrijven, waaronder het muziekplatform Oneof en het duurzame platform Aerial, hebben het initiatief gelanceerd om de ecologische voetafdruk van het maken van non-fungibels te helpen verkleinen. Ook heeft Real Nifty “The Ultimate Green NFT” gelanceerd met als doel bij te dragen aan de herbebossing van de Amazone in het zuidoosten van Brazilië.

Elke gebruiker die een non-fungibel koopt via https://tbnar.com/het Atlantic Rainforest-project financiert de teelt en het onderhoud van inheemse soorten in deze regio van Brazilië. De eigenaren van non-fungibels hebben ook veel bos dat recht heeft op hun eigen naam en daarmee een licentie van dertig jaar met betrekking tot de CO2-credits die door de bomen worden geproduceerd.

Brazilië is de thuisbasis van het grootste regenwoud ter wereld, vaak aangeduid als de “longen van de aarde”. Het weelderig groene landschap is cruciaal voor het tegengaan van klimaatverandering en het beheersen van het broeikaseffect van uitlaatgassen. Door deze samenwerking kan cryptovaluta-technologie de schade aan het milieu tegengaan en zo een netto positieve impact hebben voor iedereen.

Nu je een introductie over NFT minten hebt gehad is het tijd om aan de slag te gaan. Is het nog niet geheel duidelijk? Dan raden we je aan de tutorial over minten van Ethereum.org eens te lezen.

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...