HomeNFT AcademyAlles over digitale kunst

Alles over digitale kunst

Kunst is iets wat al eeuwenlang meegaat en sinds de opkomst van het Internet zijn er steeds meer mogelijkheden ontstaan hoe je ook digitaal kunst kunt houden, verhandelen en beheren. Vanaf de jaren 70 is dit echter al een fenomeen wat bestaat en zeker de afgelopen jaren zijn de mogelijkheden bijna oneindig geworden. NFT’s en digitale kunst hebben overigens zeker overeenkomsten, maar zijn zeker niet hetzelfde. Verderop in dit artikel leggen we het verschil tussen NFT’s en digitale kunst uit.

Eerst kijken we echter beter naar wat digitale kunst precies is en zoomen we in op de kenmerken die in het algemeen gelden voor alle kunst binnen deze categorie.

Wat is digitale kunst

Digitale kunst is een kunstvorm waar de hulp van een digitaal proces tot de totstandkoming van het kunstwerk heeft geleid. Digitale kunst is zo’n algemeen begrip dat er tal van vormen bestaan. Waar het dus lastig is om een bepaalde type werk aan te wijze, zijn er wel een aantal kenmerken die voor bijna alle vormen van digitale kunst gelden. Hieronder bekijken we dit beter.

Welke kenmerken heeft digitale kunst?

  • Virtualiteit: dit is iets wat we ook terugzien in de uitleg wat NFT’s zijn. Ook digitale kunst is eigenlijk een stuk code waar iedereen het kunstwerk zal beschouwen als het visuele gedeelte. De aanschouwers zullen zich vaak niet of gematigd realiseren dat dit stukje code wordt laten zien met behulp van geavanceerde elektronische apparaten – zoals computers, beamers, beeldschermen en andere hulpmiddelen.
  • Reproduceerbaarheid: hier zien we iets waar we op terugkomen in het deel over de verschillen tussen NFT’s en digitale kunst. Digitale kunst heeft namelijk als eigenschap dat het reproduceerbaar is.
  • Manipuleerbaar: ook dit is iets waar we verderop op terugkomen. Digitale kunst is namelijk op verschillende manieren manipuleerbaar. Er zijn tal van voorbeelden waar bestaande kunstwerken gemanipuleerd (kunnen) worden door het gebruik van hulpmiddelen als computers.
  • Interactiviteit: dit is iets wat we bij vele digitale kunstwerken zien. De gebruiker heeft de mogelijkheid, op verschillende manieren, om te interacten met een bepaald kunstwerk.
  • Artiest niet altijd duidelijk: waar we onder het kopje ‘manipuleerbaar’ al zagen, kan het zijn dat kunstwerken (met behulp van digitale toepassingen) aangepast worden. In deze gevallen is het soms minder duidelijk wie de creator is van een bepaald werk. Wie heeft recht op het eigendom schap? Is dit de initiële artiest of degene die de digitale toepassing heeft gerealiseerd. In sommige gevallen kunnen artiesten hier heel goed mee omgaan, maar je kunt je wel voorstellen dat dit soms ook lastig en verwarrend is, waar het zelf kan leiden tot conflicten.
Wat is digitale kunst

Wat is het verschil tussen NFT’s en digitale kunst?

NFT’s en digitale kunst vertonen een aantal overeenkomsten, dat is wel duidelijk. Echter is dit zeker niet precies hetzelfde want zoals we eerder al zagen zijn er een aantal duidelijke verschillen. Hieronder behandelen we de 3 voornaamste verschillen tussen NFT’s en digitale kunst.

  • Blockchain: NFT’s zijn per definitie aangesloten op een Blockchain. Hierdoor zijn alle NFT’s dus uniek – het is namelijk een stukje code waar er maar 1 op deze wereld van bestaat. De blockchain zorgt er tevens voor dat het voor iedereen inzichtelijk is wie een bepaalde NFT bezit. Tevens wordt een NFT dus gezien als original copy, iets wat bij digitale kunst vaak veel lastiger is om aan te tonen (puur omdat het veel lastiger te achterhalen is welk kunstwerk het origineel was en tevens weet je vaak niet hoeveel kopieën er precies geproduceerd zijn).
  • Reproduceerbaarheid: in navolging op het verhaal rondom de Blockchain is het dus ook duidelijk dat digitale kunst – wat wél reproduceerbaar is – hierin verschilt van NFT’s. Er zijn tal van bestaande digitale kunstwerken die momenteel als NFT verhandeld worden (het stukje code binnen de Blockchain is hier dus essentieel). Echter zijn er ook tal van bestaande digitale kunstwerken die niet als NFT worden aangeboden.
  • Manipuleerbaar: ook dit is een eigenschap die digitale kunst heeft waar dat bij NFT niet zo is. Zodra een NFT op de Blockchain staat (als zijnde stukje code) is dit uniek en zal deze niet meer worden aangepast. Er moet hierbij wel gezegd worden dat er een aantal uitzonderingen zijn, waar de creator een NFT heeft aangepast – maar dit is ongebruikelijk.

Stay in the Loop

Ontvang de wekelijkse e-mail van NFT Insiders die het lezen over NFT echt leuk maakt. Schrijf je in om op de hoogte te blijven!

Nieuwste artikelen

You might also like...